Меценатам і благодійникам – пільги

28 травня цього року зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про благодійництво та благодійні організації». Цей Закон визначає загальні засади благодійництва і меценатства, забезпечує правове регулювання відносин, спрямованих на розвиток благодійної та меценатської діяльності, утвердження гуманізму і милосердя, створення сприятливих умов для розвитку культури, мистецтва, освіти, науки та спорту, збереження та примноження культурної спадщини та зміцнення здоров’я нації, гарантує державну підтримку її учасникам, створює умови для діяльності благодійних організацій відповідно до законодавства України.
У проекті Закону пропонується вдосконалити визначення і розмежування понять благодійництва та меценатства за напрямами діяльності; визначити осіб – набувачів меценатської допомоги і запровадити новий тип організацій – меценатські організації. Крім того, в проекті запропоновано заборони-ти надання благодійної та меценатської допомоги за рахунок державного бюджету та місцевих бю-джетів державними органами і організаціями, що фінансуються за рахунок зазначених бюджетів.
З одного боку, в проекті підсилюються гарантії вільного обрання благодійниками та меценатами напрямів та форм їхньої діяльності, а з іншого – конкретизовані напрями благодійництва та меценатства. Для благодійників та меценатів, які здійснюють благодійництво та меценатство в цих напрямах, пропонується посилення пільг, інші заходи державної підтримки.
В законопроекті запропоновано систематизувати та вдосконалити визначення форм здійснення благодійництва та меценатства. Так, формами такої діяльності пропонується визначити, в тому числі фінансову та матеріальну допомогу, надання безоплатних послуг, організацію та проведення благодійних та меценатських акцій, аукціонів, лотерей.
З метою вдосконалення правових механізмів забезпечення благодійності та меценатської діяльності в проекті передбачається запровадження договірної форми надання меценатської/благодійної допомоги. Крім того, проектом пропонуються зміни в територіальному масштабі діяльності організацій і оптимізація процесу їх реєстрації. Так, у проекті передбачено, що благодійна або меценатська організація може здійснювати свою діяльність на всій території України, а термін її реєстрації значно скорочений.
Крім того, проектом передбачається посилення державної підтримки та гарантій для благодійництва та меценатства і вдосконалення пільг для меценатства та їхнього заохочення.
Внесення запропонованих змін до Закону України від 1997 року «Про благодійництво та благодійні організації» буде сприяти подальшому розвитку благодійництва та меценатства в Україні, відродження його багатих традицій. За цих умов суттєво зростатиме підтримка вітчизняними благодійни-ками та меценатами освіти, наукових досліджень, медицини, культури, мистецтва, системи соціального забезпечення, що в свою чергу сприятиме розкриттю творчого потенціалу населення, покращенню його добробуту, збереженню культурної спадщини, розвитку мистецтва, формуванню духовного суспільства.

Світлана ГРАБОВЕЦЬКА,
головний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції      

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *