Лікуйтесь у ванні, панове й пані!

Здається, немає людини, якій  не подобалося би приймати ванну. Лежиш у воді та розслабляєшся. А коли приймати ванни з розумом, можна ще й підлікуватися. Ефективність кожного виду ванн ми випробували на собі, тож обирайте ту, яка вам найбільше підходить.Зелені, смердючі й… корисні
Найбільший лікувальний ефект спостерігається від сірководневих ванн. Вони впливають на серце, розширюючи судини: поліпшується кровопостачання серцевого м’яза, нормалізується кров’яний тиск. Відступають атеросклероз, кардіосклероз, гіпертонічна хвороба, захворювання магістральних судин: облітеруючий ендартеріїт, тромбофлебіт, варикозне розширення вен, захворювання лімфатичних судин, слоновість.
Хвороби опорно-рухового апарата – інша група недуг, які лікуються сірководнем. Він корисний при  артриті, артрозі, поліартриті, ревматоїдному артриті, посттравматичних і гострих травматичних станах кісток, м’язів, сухожиль – переломи зростаються значно швидше.
Ефективність застосування сірководню доведена й у разі травм головного та спинного мозку, післяінсультної реабілітації, при лікуванні енцефаліту і арахноїдиту. У хворих зникають нестерпні головні болі, які мучили їх роками. Різноманітні неврози, виснаження нервової системи (астенія) також добре лікуються сірководнем.
Сірководень гарно впливає на шкіру, лікуючи псоріаз, екзему, нейродерміт, кропивниці, склеродермію, іхтіоз, післяопікові стани. Ушкоджені поверхні удвічі швидше загоюються, очищуються від гною, крім того, не утворюються келоїдні рубці. Вираженою є протисвербіжна дія сірководню, що дуже важливо для дітей з нейродермітом або хронічною екземою. Зрештою,  приймати ванни можна і задля гладенької шкіри, особливо на жіночих «проблемних ділянках».
Наступний напрям впливу сірководню – залози внутрішньої секреції: гіпофіз, щитовидна, підшлункова, надниркові залози. Тому добре піддається лікуванню цукровий діабет і зоб на ранніх стадіях. Жінкам, які потерпають від запальних процесів у яєчниках і при ерозії шийки матки призначають сірководневі зрошування. Цікаво, що часто після такого лікування жінки вагітніють. Вочевидь, у них активізується гормональна система.
Після закінчення курсу лікування сірководень циркулює в крові ще протягом півроку, а далі потроху виводиться. Тож ефекту вистачає на 10-12 місяців. Протипоказаннями для такого лікування є варикозне розширення вен, тиск більший за 190/100 або менший за 100/70, алергія на сірководень, який має специфічний запах. Після сірчаної ванни не слід митися хоча б півдоби, інакше сірководень просто змиється зі шкіри. Сірчана ванна несумісна з іншими ваннами та грязьовими процедурами, їх треба приймати в різні дні.

Ванни з перлин…
При вислові «перлинні ванни» уявляєш розкішну турецьку лазню, наповнену коштовностями. Насправді ж «перлинні» готують штучно: у воду температурою близько 36 градусів за допомогою компресора нагнітається повітря через спеціальну решітку на дні ванни. Процедура дуже приємна: це точковий масаж усього тіла, який добре впливає на мікроциркуляцію крові і лімфи. Ванна  призначається при вегетосудинній дистонії, невротичних станах (логоневрозі, гіперкінезі, неврастенії), астенічному синдромі, гіпертонічній хворобі 1-2 ступеня, порушенні постави, плоскостопості. Не рекомендується застосування «перлинних» ванн за гострих запальних процесів, підвищенні температури тіла, кровоточивості, злоякісних новоутворень і  доброякісних з тенденцією до зростання, активному туберкульозі, епілепсії.
Вихрові  ванни для рук і ніг показані тим, хто потерпає від артритів і поліневритів для поліпшення крово-і лімфообігу і як знеболювальний засіб. Вихрові потоки води, створені спеціальними апаратами, вставленими у ванну, механічно діють на тіло, масажуючи хворі ділянки.

Багато-багато мінералки
Мінеральні ванни нормалізують функціональний стан центральної нервової системи, сприятливо впливають на ендокринну систему та перерозподіл крові, поліпшують обмін речовин. При правильному дозуванні (зміні температури, тиску, тривалості ванни) можна викликати бажану реакцію на процедуру. Залежно від стану здоров’я призначають загальні мінеральні ванни – вода доходить до соскової лінії або пахвових ямок; напівванни – вода доходить до пупка; сидячі ванни – вода не вище лобка; часткові (дво і чотирикамерні) ванни – у ванночки занурюють кінцівки.

Уся таблиця Менделєєва
Вуглекислі ванни готують за допомогою апарата, який насичує мінералку вуглекислотою. У ванну, на третину заповнену водою, через шланги подають холодну  воду, насичену вуглекислотою. У вуглекислій ванні тіло швидко вкривається безліччю пухирців газу, які відриваються від шкіри. Відбувається почерговий дотик до тіла то води, то пухирців газу і виникає температурний контраст. Внаслідок дії вуглекислоти на нервові закінчення людина відчуває легке потепління і пощипування шкіри, знижується артеріальний тиск, уповільнюється пульс, поглиблюється дихання. Вуглекислі ванни застосовують при захворюваннях серцево-судинної системи без порущення кровообігу, на І стадії гіпертонічної хвороби, початкових етапах атеросклерозу.
Азотні ванни готують так само, як і вуглекислі. Призначаються при функціональних розладах нервової системи, тиреотоксикозі, серцевосудинних захворюваннях.

Лізьте у бочку!
Суха вуглекисла ванна, в народі – «бочка», має ефект міні-сауни. У знаменитих Карлових Варах це надзвичайно популярна процедура. Люди сидять наче у великих діжках, тільки голову видно, а все тіло прогрівається сумішшю теплого повітря і вуглекислого газу. В сучасному виконанні це установка, оснащена пристроєм, який забезпечує надходження вуглецю у потрібній концентрації за температури 37-40 градусів. Приймати таке лікування надзвичайно приємно: сидиш у теплі, ніби в сухій лише щаднішій сауні. До «діжки» подається сухий вуглець, який стимулює організм активніше виробляти кисень, і тепло. Під дією «коктейлю» з організму разом зі шлаками виділяється значна кількість рідини.  Від цього поліпшується кровообіг, у роботу включаються найменші капіляри, і через кілька сеансів і спина, і ноги перестають турбувати. Ванни призначають при гіпертензії та ожирінні. Вони оздоровлюють бронхо-легеневу і серцево-судинну систему, нормалізують тиск, тому особливо корисні для гіпертоніків. А ось гіпотонікам слід бути обережними!
Усі ванни, крім сухих, приймають не більше 10-15 хв за температури 36-37 градусів. Однак, коли ви відчуваєте слабкість, запаморочення, судоми, слід одразу ж припинити процедуру і проконсультуватися з лікарем.
Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *