Лікар – вічний учень

Ця думка лейтмотивом пройшла крізь усю церемонію посвяти в студенти першокурсників Буковинського державного медичного університету. Свято відбулося у розкішному палаці «Академічний», який на всі роки навчання стане для майбутніх медиків осередком культури й дозвілля. Та головним буде навчання: 71 доктор наук і понад 300 кандидатів наук передаватимуть їм свої знання та навички.

Буковинський державний медичний університет, незважаючи на те, що йому лише 65 років, – заклад з унікальною історією. Про це 867-ми першокурсникам та їхнім батькам розповів під час урочистостей професор Юрій Ахтемійчук.

Як не як, а саме в цих стінах вчилися або викладали знані в Україні та за кордоном науковці, серед яких – всесвітньо відомі прізвища невропатолога Сергія Савенка, психіатра Георгія Маліса, який ще у 20-ті роки займався психоаналізом, відкривача феромонів Якова Кіршенблата, офтальмолога Бориса Радзіховського та багатьох інших.

І сьогодні окремі кафедри медуніверситету носять імена цих видатних людей. Водночас саме тут, у тодішньому Чернівецькому медінституті навчалися Михайло Ткач, автор незабутньої «Марічки», та революціонер радянської естради Володимир Івасюк.

Отже, традиціям буковинського вишу можуть позаздрити будь-які столичні. Тим паче, що сьогодні керманичі та викладачі БДМУ докладають усіх зусиль, щоби втримати досягнення попердніх років і примножити їх.

– Не стоїмо на місці, а постійно розвиваємося, – наголошує виконувач обов’язків ректора професор Тарас Бойчук. – До відкритих минулими роками спеціальностей, як-от стоматологія, медична психологія, а ще раніше – сестринська справа від молодшого спеціаліста до магістра, нинішнього навчального року додалася фармація.

Щоправда, держзамовлення на цю спеціальність немає. Та й загалом із 867 першокурсників не платитимуть за навчання лише 181. Із них 146 навчатимуться за спеціальністю «лікувальна справа», 25 стануть педіатрами. На стоматології було 4 безкоштовних місця і, відповідно, одне та п’ять – на сестринській справі (магістр і бакалавр).

Прикметно, що серед першокурсників є чимало іноземців. І не тільки з Азії та Африки, а й навіть із США.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *