Косметика від бідності

Знаєте, що таке «косметичний ремонт»? Це коли бригада малярів приходить на аварійну споруду: там колупнули, там затерли, побілили-пофарбували – приймайте!
Документ із гучною назвою «Стратегія подолання бідності» Кабінет міністрів супроводжує планом реалізації на 2008 рік. Тільки не думайте, що 1 січня 2009-го в нас уже не буде бідних. Бо це – перелік заходів, які треба здійснити до кінця року.
Почесну місію боротьби з ганебним соціальним явищем Кабмін доручив «міністерствам, іншим центральним органам влади, Раді міністрів Криму, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям». Оскільки відомо, що чиновники жили рвати не будуть, долати бідність доведеться «у межах коштів, передбачених у відповідних бюджетах на 2008 рік». Рівно місяць переліченим установам надається на складання власного плану.
Подолання бідності чітко прив’язане до таких моментів: правильне визначення прожиткового мінімуму, погодинна оплата праці, пенсійна реформа, вдосконалення системи адресної допомоги та пільг, підвищення рівня зайнятості населення. Про стан економіки не йдеться.
Демократичності заходам додасть пара завитків на побілці: соціальний діалог і консультації з профспілками. З останніми обговорюватимуть, як до прожиткового мінімуму додати суму податку, що має бути знятий з доходу фізичної особи. Сподівань на таке, мабуть, мало, бо одразу пропонується альтернатива – вдосконалити порядок знімання цього податку.
Усі ці вдосконалення, переговори, діалоги й консультації триватимуть, мабуть, до Нового Року. От відсвяткуємо – і з новими силами навалимось на бідність!
Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *