Кому належить генеральське крісло?

У державній екологічній інспекції відбулося представлення нового керівника. Але не у зовсім звичній формі. Бо замість очікуваного , новопризначеного міністром довкілля на цю посаду Василя Ткачука, з журналістами і колективом держекоінспекції спілкувалися… депутати-регіонали усіх рівнів – від районних до обласних. Їх обурило те, що з посади зняли людину, яка досягла високих показників у роботі: серед аналогічних служб України буковинці ввійшли до п’ятірки кращих. Саме це, до речі, зачепило за живе і Василя Дутчака, попереднього власника генеральського мундира. Зрозуміло, що про це говорила у своїй підтримці на користь Дутчака й екологічна громадськість.
Та все ж того дня представлення нового керівника таки відбулося.
Як відомо, Василь Ткачук
пройшов добрий керівний вишкіл. Почавши з робітничої спеціальності, він поступово піднявся, здолавши всі сходинки, до посади директора департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин – заступника міського голови. Там за своїми посадовими обов’язками відповідав за екологію. І саме за його директорства спільно з громадськими організаціями і науковцями була розроблена екологічна концепція розвитку міста Чернівці, яка перед затвердженням на сесії пройшла громадське обговорення.
– Це був дуже важкий процес, – пригадує Василь Миколайович, – але ми його здолали.
Оскільки ситуація, в яку потрапили два Василі, доволі делікатна, поцікавилася у п. Ткачука його баченням подій:
– Історія цього питання сягає на кінець 2006 року, – прокоментував він, – коли ще створювали інспекцію як окрему структуру. Саме тоді мені  і запропонували посаду начальника інспекції. Я пройшов у міністерстві всі обговорення й узгодження, здав  докумети і чекав призначення. Та затягнулося питання з положенням інспекції і…. в силу різних причин, які не буду коментувати, призначили раптом Дутчака. А мої документи там залишилися. Коли ж виникло питання про призначення нового начальника, мене і запропонували. Я погодився, бо посада вже була вільна. Зрештою, не можу ревізувати наказ міністра про звільнення Дутчака – правильне воно чи неправильне. Міністерство має своїх юристів, тож нехай цим і займаються. Я ж прийшов на місце звільненого. Якщо є претензії до правильності самого звільнення, то для цього існує суд, там ці питання вирішуються. До речі, я б тоді, у 2006-у, теж міг би так вчинити… Та усвідомлював, що подібне відбувається і в найдемократичніших державах: новий керівник приходить з новою командою.
Отож, незважаючи на те, що заступник голови ОДА Олександр  Грушко задекларував на зустрічі з громадськістю тезу, що природа не залежить від кольорів прапорів, ми поки що дуже політично залежна нація. Єдине, що рятує, так це те, що досі маємо фахівців з великим досвідом роботи. І добре, коли на посаду приходять професіонали.
P.S. Коли матеріал був готовий до друку, редакція ознайомилася з листом Міністерства охорони навколишнього природного середовища за підписом начальника Держекоінспекції України М.Кострова. У ньому йшлося про те, що 2007 року буковинські екоінспектори склали менше протоколів, ніж за попередній. Така ж негативна тенденція прослідковується і в І кварталі 2008-го. Значним недоліком у роботі, за словами п. Кострова, є те, що майже не охоплені державним контролем земельні ресурси, тоді як саме там багато порушень, яких можна позбутися, бо існує методика відшкодування збитків. Аналогічно залишилася поза увагою і проблема поводження з відходами тощо. Крім того, під час перевірки чернівецької держекоінспекції частково підтвердилися факти корупційних схем у її роботі.
Вл інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *