Коли треба, покличте – і вам допоможуть

Якість життя суспільства оцінюється не матеріальними речами, а тим, наскільки в ньому комфортно почувають себе ті люди, які найбільше потребують нашої уваги та підтримки: малозабезпечені, ветерани Великої Вітчизняної війни, багатодітні сім’ї, сироти, люди з обмеженими фізичними можливостями – усі, хто з певних причин опинився у складних життєвих обставинах. Такої допомоги потребують 140 тисяч буковинців щорічно.

Про те, як отримати допомогу, коли в ній справді є потреба, розповів начальник Головного управління праці та соціального захисту населення обласної державної адміністрації Богдан СЕНЬКІВ.

– Богдане Климовичу, з якими проблемами буковинці найчастіше звертаються по допомогу?

– Причини дуже різні, адже й час сьогодні не простий. Скажімо, багатодітні матері потребують матеріальної підтримки, дітки та дорослі з обмеженими фізичними потребами – оздоровлення, бабусі та дідусі, яким нині дуже нелегко, – догляду, коштів на придбання ліків або просто доброго слова.

Ми всіх намагаємося зрозуміти, почути і, за можливості, допомогти. Цей напрямок роботи є пріоритетним, адже в умовах економічної кризи ці категорії громадян найвразливіші.

– У краї вже 12 років діє програма підтримки малозабезпечених верств населення. Розкажіть будь ласка, про неї: з якою метою запроваджена?

– Щоби підтримати ті верстви населення, які сьогодні є найменш соціально захищеними, допомогти краянам з вадами здоров’я, багатодітним родинам, людям похилого віку, а також окремим буковинцям, які опинилися у складних життєвих умовах, створено Обласну
комплексну програму соціальної підтримки малозабезпечених верств населення «Турбота».

Програма поновлюється кожних три роки з урахуванням тенденцій, які є на часі. Бо для якісної та своєчасної допомоги потрібно враховувати проблеми, які турбують мешканців краю сьогодні. Програма передбачає систему соціально-економічних, медичних, матеріально-побутових та культурних заходів, що дає змогу вирішувати різноаспектні проблеми краян.

– З яких джерел фінансується програма «Турбота», чи вистачає наявних у межах програми коштів для допомоги буковинцям у скрутних умовах?

– Серед джерел фінансування Програми – кошти місцевих бюджетів, спеціального фонду державного бюджету, обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, обласного центру зайнятості. Окрім того, фінансування здійснюється і за рахунок благодійних внесків.

Нині вже затверджено Програму на 2010-2012 роки, невдовзі будуть передбачені кошти на перший квартал, зокрема, по 50 тис. грн щомісячно. Питання, які виникають довкола кошторису, пов’язані перш за все з тим, що досі не затверджений бюджет.

Коли його затвердять, буде визначена певна сума, а потім у ході виконання бюджету, вона, як і в попередні роки, коригуватиметься в бік збільшення. Скажімо, торік затверджували 300 тис. грн, а завершився рік тим, що допомоги нашим краянам надано більше як на 1 мільйон 200 тисяч.

Адже треба враховувати, що в рамках програми «Турбота» отримують фінансування на підтримку статутної діяльності громадські організації ветеранів Великої Вітчизняної війни, афганців, реабілітованих і репресованих.

Ми намагаємося задовольняти переважну більшість прохань, які надходять до нас. Дотримуємося того принципу, що коли людина прийшла і попросила про допомогу, ми маємо зробити все можливе, щоби вона цю допомогу отримала.

– Богдане Климовичу, в цьому контексті слушним буде питання: якщо людині необхідна допомога, куди їй треба звертатися? Яким чином приймається рішення про надання допомоги?

– Усі ми знаємо, що у непередбачувані обставини може потрапити будь-хто: раптова хвороба, дорожньо-транспортна пригода, пожежа… Бувають ще й інші випадки, коли, наприклад, у родині багато дітей і їх треба зібрати до школи, а самотня матір не має на це коштів…

По різному буває. Тож, коли виникає необхідність у матеріальній допомозі, люди приходять до нас, до Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, до підрозділів управління в районах, звертаються на особистому прийомі громадян до облдержадміністрації та обласної ради, подають заяву.

Далі, згідно з «Положенням про надання допомог», – а воно розроблене з метою надання матеріальної допомоги мешканцям краю, затверджене розпорядженням голови ОДА та зареєстроване в Головному управлінні юстиції в Чернівецькій області, – вносяться пропозиції та надається допомога.

– Які підсумки минулорічної реалізації програми «Турбота» на Буковині? Чи багатьом людям вдалося допомогти?

– Щороку для поліпшення пенсійного забезпечення та соціально-правового захисту, соціально-побутового та медичного обслуговування малозабезпечених верств населення, покращення соціальної підтримки непрацездатних громадян і осіб з обмеженими фізичними можливостями за цією програмою виділяється певна кількість коштів.

Якщо говорити про минулий рік, то ми надали допомоги на суму понад 800 тис. грн. Отримали її 1889 жителів нашого краю, з яких 58 афганців, 2 учасники бойових дій, 3 учасники війни, 28 одиноких матерів, 476 інвалідів загального захворювання, 7 інвалідів Великої Вітчизняної війни, 492 ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, 139 працюючих, які зіткнулися в житті з різноманітними проблемами та потребували матеріальної допомоги, 466 пенсіонерів, та ще допомогу на догляд отримали 70 буковинців.

І за кожною із цих цифр – людська доля і обставини життя. Тож, коли говоримо про те, скільком людям удалося допомогти, знаємо точно: ми надали допомогу Людям. А це в нашій роботі найголовніше.

– Люди з обмеженими фізичними можливостями – категорія громадян, які потребують найбільшої підтримки. Що конкретно робить виконавча влада краю сьогодні, щоби забезпечити комфортне життя цієї верстви населення?

– На Буковині таких людей 42 тисячі. Щоби допомогти їм почуватися затишно, аби всі вони усвідомили, що потрібні й затребувані, що мають повний обсяг можливостей для реалізації власного інтелектуального потенціалу в усіх сферах суспільного життя області, крайова виконавча влада постійно піклується про забезпечення усіх необхідних для цього благ.

До 125 буковинських закладів культури й туризму (музеїв, клубів, бібліотек, будинків культури) облаштований вільний доступ осіб з обмеженими фізичними можливостями. 350 будівель закладів охорони здоров’я теж нині повністю доступні для них і частково доступні ще 63 будівлі.

Аби забезпечити безперешкодний доступ людей з особливими потребами до тих закладів соціальної інфраструктури краю, де немає технічної можливості обладнання пандусів, триває установлення кнопок виклику. Постійно триває робота зі створення безпечних умов для користування людьми з особливими потребами, що пересуваються на візках, транспортною інфраструктурою.

2007 року створено Буковинський міжрегіональний центр профреабілітації людей з вадами здоров’я. За час його роботи нові професії отримали 160 буковинців з особливими потребами.

З метою забезпечення краян з особливими потребами технічними та іншими засобами реабілітації, автомобілями систематично поновлюється централізований банк даних з проблем інвалідності.

Нині в особистому користуванні людей з обмеженими фізичними можливостями, які мешкають на Буковині, перебуває 1278 автомобілів, придбаних через органи соціального захисту населення безкоштовно та на пільгових умовах, понад 2 тисячі людей, які потребують підвищеної уваги і турботи, користуються інвалідними візками, майже 7 тисяч отримують протезно-ортопедичні вироби та взуття саме в межах програми «Турбота».

– Чому саме проблема підтримки малозабезпечених постала так гостро в нашому регіоні та хто стежить за виконанням Програми?

– Хід реалізації програми протягом усіх років її існування розглядається на колегіях та нарадах облдержадміністрації, сесіями та комісіями обласної ради. Аналогічні програми розробляються в районах області, Чернівцях та Новодністровську.

Чому саме така програма є актуальною в нашій області? Відповідь проста. Станом на 1 січня нинішнього року, за даними соціальних паспортів населених пунктів, в області налічується близько 55 тисяч громадян, які гостро потребують допомоги. Серед них – 40 тис. пенсіонерів і 9 тис. людей з обмеженими фізичними можливостями.

Проблема надзвичайно гостра, адже люди потребують допомоги та ще й у такий скрутний час. Виконання ж програми дало змогу покращити матеріально-побутові умови проживання буковинців, які належать до малозабезпечених верств населення. Утім, зазначу, що не тільки наш регіон має проблеми в цій сфері: це проблема загальнодержавного рівня.

– Які, на ваш погляд, перспективи Обласної комплексної програми соціальної підтримки малозабезпечених верств населення «Турбота» в нашій області?

– Програма актуальна, бо завжди є люди, яким справді потрібна допомога. Тому така програма прийнята і на наступні три роки. Цей напрямок роботи є пріоритетним, адже в умовах економічної кризи малозабезпечені родини, багатодітні сім’ї, люди з вадами здоров’я, діти-сироти, ветерани є найвразливішимию категоріями населення, і реалізація такої Програми дає змогу надати їм ту допомогу, якої вони потребують.

Прес-служба облдержадміністрації

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *