Коли маєте фонтан……не напувайте в ньому корів

Одразу в переробку
Епопея другою черги створення фонтана на площі Філармонії почалася одразу після здачі його в експлуатацію до Дня міста-2006.У торгах за право будувати першу чергу перемогло тоді ПП «Монтаж-Сервіс». А департамент містобудівного комплексу та земельних відносин міськради (далі Департамент – ред.) уклав з ПП договір підряду. У свою чергу, «Монтаж-Сервіс» уклало договір субпідряду з КП «Містобуд»…
Результат їхнього співробітництва в народі охрестили «поїлкою для корів», тож не дивно, що сесія міськради вирішила спрямувати до Департаменту депутатський запит із вимогою розібратися, що ж то за архітектурне диво спорудили в центрі міста.
Комісія, створена за розпорядженням мера, мала перевірити виконання умов договору та вимог проектно-кошторисної документації підрядчиками і субпідрядчиками. Комісія доручила створити ескізи реконструкції (читай: переробки!) новозбудованого фонтана невідомо звідки «вилізлому» київському ТОВ «Басейни і технології». Найбільше депутатам не сподобалася чаша фонтану, тож за рахунок  зазначеного ТОВ виконані проектні роботи щодо зміни чаші. При цьому комісія від мера визначила, що «роботи виконані згідно з проектно-кошторисною документацією без порушень договірних умов між замовником і підрядником» – і це незважаючи на те, що об’єкт державній приймальній комісії не здавався!
Після перебудови на Площі залишилося 17,33 кв. м гранітних плит, які невідомо чому передаються на відповідальне зберігання до приватної фірми «Інтервал». Власне, всі архітектурно-будівельні вишуки придбані саме в цієї фірми. І отримала вона 773,6 тис. грн, а це три чверті від загальної вартості об’єкта (!).
ТОВ «Басейни і технології» здало фонтан в експлуатацію за актом, підписаним тодішнім начальником Департаменту. Комісія Департаменту дійшла висновоку, що все змонтоване обладнання для музичного фонтану перебуває в робочому стані та вважається прийнятим в експлуатацію.
Грошова потужність фонтана
У задачці запитується, скільки коштів і яким чином вкрала кожна з фірм, що брали участь у будівництві. Ось варіант розв’язку, запропонований у прес-релізі КРУ.
По-перше, всупереч умовам договору, КП «Містобуд» за гранітні плити для фонтана заплатило ПФ «Інтервал» 308,4 замість 236,3 тис. грн,  тобто на 72,1 тис. грн більше. Ще 47,6 тис. грн бюджетних коштів ПФ «Інтервал» отримала завдяки придбанню музичного обладнання через посередників. Хитрість оборудки в тому, що КП «Містобуд» не мало договору постачання з ТОВ «Басейни і технології», натомість такий договір мала фірма «Інтервал». Таким чином, обладнання, якому ціна 489,7 тис. грн, обійшлося в 537,3 тис. грн!
ПФ «Інтервал» раптово перейнялася також дозвіллям і здоров’ям чернівчан, тож міськрада надала їй дозвіл на облаштування за рахунок підземного простору під площею бару, громадського туалету та допоміжних приміщень. Міська інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту надала дозволи на виконання будівельних робіт. Кафе збудували, аж раптом з’ясувалося, що документа, який засвідчує право власності на землю, або договору оренди землі – немає.
КП «Містобуд» теж не прогавило свого. Воно примудрилося завищити вартість монтажних робіт на 33,5 тис. грн. Фактично ж такі роботи не  проводились – і зарплата працівникам не виплачувалась взагалі! Підхалтуривши «по-скромному» на інших роботах, за 2006-2007 рр. КП «Містобуд» «заробило» в Департаменту 43,8 тис. грн. Найцікавіше, що збиткове за звітністю підприємство примудрилося ще й надати 3,5 тис. грн спонсорської допомоги юридичним особам. Від доброго серця «Містобуд» задешево надавав автопослуги ТОВ «Мікромегас Буковина» та ВАТ ПМК-76, що обійшлося в 3,6 тис. грн збитків. Крім того, не здогадуючись, мабуть, що у фонтані десь має бути… вода, «Містобуд» не уклав договору з ДКП «Чернівціводоканал» і відповідно не платив за воду і каналізацію.
Загалом за час фонтанотворення громаду міста «обібрали» майже на 160 тис. грн. Виявлено 81,50 тис.грн незаконних витрат, 65,27 тис. грн інших фінансових порушень та 4,48 тис. грн недоотриманих доходів. Музика біля фонтана подеколи грає, та й вода дзюрчить вряди-годи. Скільки й кому заплатити, щоб «поїлка» працювала, не знає ніхто.
Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *