Кава з губернатором

Людмила Чередарик (модератор зустрічі) та Володимир Куліш
Людмила Чередарик (модератор зустрічі) та Володимир Куліш

Майже півроку не зустрічалися журналісти з головою Чернівецької обласної державної адміністрації у кав’ярні «Чашка». Тому неформальна зустріч з першою особою краю попри спокійну й неметушливу обстановку все ж перетворилася на брифінг, на якому Володимир Куліш підбивав підсумки, аналізував досягнення і досить відверто – помилки.

На Пасху він писатиме картину

Було в розмові і трохи інтиму. Учасники «тусовки» дізналися, що Кулішеві якось подарували мольберт. І це стало поштовхом до написання картин. Тож нині чекає Великодня, щоби відпочити душею з пензлями та фарбами.

Коли мовилося про незахищеність буковинців як споживачів, зокрема, про неякісну воду, Володимир Іванович розповів, що в нього вдома встановлене потрійне очищення. Губернатор планує зайнятися цією проблемою, оскільки від якості питної води прямо залежить здоров’я громадян.

У краї розвиватимуться нові галузі: у Кельменецькому районі випускатимуть теплокотли, а у Глибокій відкриють фабрику з виробництва пряжі. Сухий кар’єр діятиме у Вижницькому районі. В області відновлено роботу 3-х спиртзаводів. В роботі – четвертий.

Через призму стихії

Та чи не найбільша кількість запитань стосувалася ліквідації наслідків минулорічної стихії. Тим паче, що навесні ймовірність повені збільшується. Аналізуючи торішні події, Володимир Куліш як один із позитивних фактів назвав той, що в області не допустили жодного випадку захворювання людей через забруднення води і продуктів. Отруєння дітей у чернівецьких дитсадках – з іншої, так би мовити, опери.

Стосовно роботи дорожного господарства голова ОДА повідомив, що кошти на відбудову доріг поступали з різних джерел. За словами Куліша, тут вперше в Україні запроваджено механізм, коли безпосередньо громада, сільська рада і персонально сільський голова відповідали за доцільність спрямування й ефективність використання коштів.

Знайшлися необліковані дороги

Частина коштів спрямовувалася через Укравтодор. Керівник виконавчої влади краю зазначив: – З’ясувалася така ситуація, що велика кількість комунальних доріг навіть не перебувала на обліку.

Ще частина коштів була використана через управління лісового господарства на відновлення лісових доріг, розчищення просік. Через зсуви сьогодні маємо також проблеми з розчисткою завалів річок. З настанням тепла до цих робіт залучатимуть військових:

– Відповідне погодження з Міноборони досягнуте: до Путили вже прибули 50 військовиків, щоби продовжити разом з громадами роботу з розчистки річок, лісових смуг, доріг, – зазначив Куліш.

КРУ занадто суворе?

Прокоментував Володимир Куліш і ситуацію з оприлюдненням результатів перевірок КРУ щодо виплат компенсацій потерпілим, присвоєння категорій пошкоджень:
– Питання складне через суб’єктивність віднесення до тієї чи іншої категорії постраждалих. Прикметно, що відсоток скарг від мешканців Чернівецької області до центрального штабу значно нижчий, ніж з інших потерпілих регіонів… Відповідно до рішень уряду, а їх було кілька, пов’язаних із збільшенням сум і нормативів площ житла чи господарських приміщень, відшкодували все як треба. Я це можу відповідально заявити.

Занепокоєння голови ОДА викликає те, що деякі люди отримали кошти і нічого не зробили за них для захисту житла. Як приклад, він навів низку саманних будинків у Новоселицькому та Глибоцькому районах: – Мені прикро, що кошти, які отримали понад 800 сімей, досі практично не використані. Влада ж збудувала 169 будинків до нового року, і в них уже живуть люди.

Захистити себе непросто

– Законодавчі нюанси не дають можливості отримати необхідні 70 млн. грн для захисту берегів річок і гідроспоруд, – наголосив Володимир Іванович. – Ми ініціюємо зміни в законі, щоби проблемами берегоукріплень займалися спеціалісти водгоспу, а не персонально сільський голова.

На кожну ділянку берегів, яка потребує укріплення, вже розроблена проектно-кошторисна документація, яку передали до відповідного міністерства. Керівництво краю розраховує, що після відповідних експертних висновків з’явиться відповідний документ – Програма захисту територій від можливих наслідків стихії.

Така програма, за твердженням голови ОДА, оцінюється більше як в 500 млн. грн і містить захист не лише від повеней, а й від зсувів. Нині моніториться понад 1600 ділянок на всій території області.

– Понад 100 сіл сьогодні можна кваліфікувати як розташовані в зонах ризику, – висловив стурбованість губернатор. – І ми повинні на перспективу думати про ймовірність відселення чи переселення частини цих населених пунктів до безпечних місць.

– Що ж до загону рятувальників, то незабаром його буде відновлено, – запевнив губернатор. – Ми поставили питання про необхідність відновлення цього підрозділу з відповідною комплектацією. Вже найближчим часом в область передадуть від військових відповідну техніку. Її розквартирують по районах і використовуватимуть під час рятування людей та для ліквідації наслідків стихії.

Кошти вирішують усе

– Нині дві третини робіт з ліквідації наслідків липневої повені виконано, – наголосив В.Куліш. – Хоча треба ще довиконати заплановане на 203 млн. грн. Та ще дістати десь 500 млн. грн, щоби завершити виконання генерального плану з відбудови об’єктів, які до нього включені і затверджені Міністерством економіки, – поінформував він, наголошуючи на прагненні досягнути рівня, «щоби тимчасові мости стали постійними і щоби ми завершили соціальні об’єкти».

«Я щасливий, що живу на Буковині»

У цьому зізнався у четвер голова обласної державної адміністрації, спілкуючись з журналістами за кавою. Найбільшу повагу Володимира Куліша викликають буковинські традиції толерантності, об’єднання перед викликами і прагнення до спільного вирішення різними гілками влади поставлених завдань на благо розвитку краю.

– Щасливий, що у мене немає сьогодні з’ясування стосунків, що дискусія триває нормально, вдається знаходити консенсус і компроміси в тих рішеннях, які приймаються на всіх рівнях, і ту спільну позицію, яку ми сьогодні демонструємо в Києві», – наголосив Володимир Куліш.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»
Фото Сергія ЗАРАЙСЬКОГО, «УНІАН», спеціально для «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *