Інфляція є. Але під контролем і менша, ніж за Януковича

Схоже, мають рацію злі язики, що подейкують, мовляв, недарма, ох, недарма, людина Ющенка в НБУ обвалила гривню.

Показник інфляції у вересні – один з найнижчих за останні роки, – зазначають економісти. Так, за даними Держкомстату, інфляція склала 1,1%, ціни на продукти зросли лише на 0,3%, а ціни виробників уперше за останні роки знизилися на 1,8%.
«Нинішній показник інфляції удвічі менший, ніж у вересні минулого року (за Януковича) і позаминулого (також за Януковича), та входить до п’ятірки найнижчих показників інфляції у вересні за всю історію України. Річний рівень інфляції знижується вже п’ятий місяць поспіль», – каже економіст Сергій Кисельов.
Зростання цін на продукти харчування на 0,3% виглядає цілком поміркованим, особливо в порівнянні зі зростанням аналогічного показника в Росії на 0,7%.
Раніше Уряд Тимошенко обіцяв взяти інфляцію під свій контроль протягом півроку і наразі справляється із цим завданням достатньо успішно, – констатують економісти. Адже в липні та серпні ціни в країні взагалі не зростали і навіть трохи знизились – економісти називають це дефляцією. У вересні, як і очікувалось, ціни дещо зросли, але протягом усієї історії спостереження за цінами у вересні вони завжди зростали у межах відсотка.
Зате на жовтень прогнози серйозні. Навколо України вирує шалена фінансова криза, в умовах якої Ющенко, за домовленістю з Януковичем, оголосив дострокові вибори. Крім того, Національний банк, незалежна від Уряду структура, обвалив курс гривні, що означає збільшення цін на імпортні товари, а відтак провокує доволі високий рівень інфляції за підсумками жовтня. Голову Нацбанку, так щоб знали, на всякий випадок, призначає Президент, – і він же буде першим, хто накинеться на Тимошенко за високу інфляцію. Схоже, мають рацію злі язики, коли подейкують, що недарма, ох, недарма, людина Ющенка в НБУ обвалила гривню! – А з конкретною політичною метою, бо, як відомо, у боротьбі з Тимошенко Ющенко не гребує нічим.
Ганна ОРЕШКО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *