Хто заощаджує, на кому і для кого

Уже за тиждень, у березні, нам обіцяють запровадити пенсійну реформу з новими датами виходу на заслужений відпочинок. Беручи до уваги, що не так уже й багато українців доживуть до дня своєї незалежності, як жартома називають наші люди вихід на пенсію, цей крок заощадить чимало державних коштів.

Утім, з огляду на події в інших країнах світу, де теж піднімається пенсійний ценз, можна було б погодитися з такою державною політикою. Але за умови, що наші люди живуть по 85-95 років, як в Італії чи Японії.

Зрештою, не тільки вік викликає запитання. Все виглядає так, що зиск із пенсійної реформи матимуть олігархи, які вже прибрали до своїх рук усі багатства України, а соціальну стурбованість державою та її населенням проявляти вони не збираються. Як на мене, у такій позі «дрючення» власного народу держава довго не протримається.

За інформацією видання International Living, в глобальному рейтингу якості життя 2011 року Україна посіла 73 місце поряд з Намібією, Ботсваною, Тунісом і Марокко. Лише за офіційними даними Держкомстату сьогодні безробітними в Україні є понад 500 тис. осіб. Насправді ж, за свідченнями експертів, до кінця року воно може сягнути 2 млн. осіб. Темпи інфляції галопують так, що за ними не встигаєш, а тому й відкидають за межу бідності сотні тисяч українських сімей. Така тенденція ставить під серйозну загрозу соціальну стабільність у державі. Але, на жаль, бюджет нинішнього року тільки сприяє цій ситуації. Погляньмо, приміром, на чому заощаджує уряд.

Загальна сума доходів бюджету 2011 року становить 281 млрд. грн, а видатків – 321 млрд. грн. Це означає, що лише за офіційною версією дефіцит бюджету становить 40 млрд. грн, тобто 5 млрд. дол. І це при тому, що впродовж 2011-го уряд планує взяти внутрішніх і зовнішніх запозичень на суму в понад 90 млрд. грн(понад 10 млрд. дол.).


Найперше, під скорочення потрапили витрати на освіту. Їх зменшено з 20 до 18,5 млрд. грн, що вже проявляється закриттям шкіл. Вдесятеро (!!!) скорочено фінансування міжнародних наукових і науково-технічних програм, уп’ятеро (!!!) – науково-технічних розробок. На видання українських книжок уряд виділяє коштів майже на половину менше, ніж торік: ця стаття видатків скоротилася від 33 до 20 млн. грн.

Незважаючи на те, що Україна лідирує у Європі за рівнем поширення туберкульозу, СНІДу та онкологічних захворювань, на боротьбу з цими недугами виділено лише 577 млн. грн, тобто на 58 млн. менше, ніж попереднього року.

Водночас, за підрахунками експертів та представників опозиції, частина органів державної влади, на які опирається Президент, у кризових умовах отримали збільшення фінансування.

Так, бюджет Генеральної прокуратури зріс із 1,2 млрд. грн в 2010 році до 2,2 млрд. грн в 2011-му; бюджет міліції – з 11,8 до 13,7 млрд. грн; видатки на так звану ДУСю (Державне управління справами) зросли цьогоріч на 397 млн. грн. Значно дорожче, ніж торік, громадянам України обійдеться і лікування та відпочинок чиновників. Верховна Рада просто проігнорувала всі вимоги опозиції.

Ось і виходить, що державна скарбниця призначена для обслуговування інтересів насамперед чиновників вищого рівня та силових відомств. Зате пересічним громадянам пропонується режим жорсткої економії та затягування пасків. І це в умовах стрімкого зростання інфляції та безробіття!

Незалежні експерти єдині в думці:бюджет, за яким ми живемо, характерний для авторитарних і недемократичних держав. Уже сьогодні доходи понад 12 млн. громадян, тобто більше ніж чверті загального населення України, нижчі за прожитковий мінімум. Розшарування суспільства на зубожілу більшість і супербагату меншість, яка робить своїм песикам манікюри, коли поруч діти помирають від раку через відсутність грошей на лікування у їхніх батьків, посилюється.

До чого це може призвести? Владі час над цим поміркувати…

Людмила ЧЕРЕДАРИК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *