Хто може, той і доглядає

Марина Лошкар з Чернівців цікавиться, чи можна оформити відпустку з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і отримувати допомогу іншому члену сім’ї? – Так, відпустку з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а відповідно, і допомогу можуть оформити інші члени сім’ї.
Згідно зі статтею 179 КЗпП України та ст.18 ЗУ «Про відпустки», у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Ця відпустка може бути використана повністю або частинами так само батьком дитини, бабусею, дідусем або іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла дитину під опіку.
Крім того, відповідно до ст.42 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, застрахована особа, яка фактично здійснює догляд за дитиною, тобто один із батьків дитини, усиновитель, баба, дід, інший родич або опікун, має право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Така допомога надається застрахованим особам у формі матеріального забезпечення у період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і частково компенсує втрату заробітної плати у період цієї відпустки.
Також, згідно зі ст.179 КЗпП та ЗУ «Про відпустки» за бажанням матері або батька дитини, бабусі, дідуся чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, у період перебування їх у відпустці по догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або ж удома. При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки по догляду за дитиною. Виплата допомоги у такому випадку продовжується за умови подання копії або витягу з наказу про вихід на роботу на умовах неповного робочого часу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *