Гриби – харч корисний, але тільки для здорових

Збирання грибів – захопливе і корисне заняття. Поживна якість грибів доволі значна. Вони містять велику кількість азотних речовин, зокрема, білки, яких тут набагато більше, ніж в овочах. Крім того, гриби – незамінне джерело нікотинової кислоти (вітамін РР). Її в їстівних грибах не менше, ніж у вершковому маслі за відсутності холестерину. Вмістом мінеральних речовин шапкові гриби дорівнюються до фруктів, а за кількістю фосфору наздоганяють рибу. Не кажучи вже про мікроелементи, яких у грибах багато: цинк, мідь, залізо, марганець.
Але не варто забувати, що збирання та вживання грибів вимагає певної обізнаності та надзвичайної уваги. Адже деякі з них мають особливий хімічний склад і помилкове вживання може призвести до отруєння або й до смерті. Гриби як харчовий продукт важко засвоюються людським організмом. Це пояснюється тим, що на 50-70% вони складаються з клітковини, просякнутої хітином, і погано піддаються дії травних соків. Тож, коли ви маєте проблеми з травленням, від грибних страв краще відмовитися – вони тільки для здорових людей.
Гриби, до того ж, – справжні акумулятори радіонуклідів, тож купувати їх варто на ринках, де існує радіометричний контроль. Відомо також, що в деяких видах особливо цінних їстівних грибів – білих, лисичках, опеньках тощо – також містяться отруйні речовини, але вони нетермостійкі і під час варіння руйнуються. А вживання недоварених чи недосмажених грибів може спричинити розлади травлення.
Майже усі тяжкі та смертельні випадки отруєння грибами пов’язані з  потраплянням до їжі разом з їстівними грибами схожої на них блідої поганки. Поганок розрізняють аж три види: зелена, жовта і бліда. Усі частини блідої поганки надзвичайно отруйні. Жоден вид кулінарної обробки не звільняє її від отрути. За тривалого зберігання її токсини так само не руйнуються.
Підступна бліда поганка ще й тим, що її отрута має уповільнену дію: симптоми отруєння з’являються лише через тривалий час після її вживання – від 6 годин до 2 діб, – коли робити очищувальні процедури вже запізно. Отрута за цей час потрапляє до головного мозку, де спричиняє незворотні зміни. Через це медична допомога буває запізнілою і малоефективною.
Перша допомога при грибних отруєннях: «Швидку допомогу» слід викликати за перших же симптомів отруєння – а це нудота, блювота, сильний головний біль. Потерпілого необхідно покласти до ліжка. Річ у тім, що хворий може на деякий час відчути покращення, однак за кілька годин симптоми отруєння відновлюються – і у важчій формі. Тож будь-яке фізичне навантаження протипоказане. Рекомендується давати хворому пити солену воду маленькими ковточками, холодний міцний чай або каву, а також мед з молоком. На живіт і до ніг покласти грілки. Коли залишилися гриби,  які викликали отруєння, збережіть їх для лабораторного дослідження.
Сергій ЯНЧЕНКО, завідувач оргметодвідділом Обласного центру здоров’я

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *