Голови ОДА порушили вимогу Конституції й закону

Голови обласних державних адміністрацій не мають права ухилятись від своїх обов‘язків

6 січня 2009 Прем’єр-міністр України скасувала селекторну нараду з головами місцевих державних адміністрацій через те, що більшість із них не вийшли на зв’язок.

Таке двовладдя практично руйнує вертикаль виконавчої влади, адже саме до виконавчої влади відносяться голови ОДА.

Експерти незалежного центру правових ініціатив “Правова держава” проаналізували юридичній аспект цієї проблеми та дійшли наступних висновків.

Згідно з частиною п’ятою статті 118 Конституції України «…голови місцевих державних адміністрацій при здійсненні своїх повноважень відповідальні перед Президентом України і Кабінетом Міністрів України, підзвітні та підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня». Це, зокрема, означає, що Кабінет Міністрів України вповноважений одержувати від ОДА інформацію про їхню діяльність, регулярно заслуховувати звіти голів державних адміністрацій з питань їхньої діяльності (частина п’ята статті 24 Закону України «Про Кабінет Міністрів України»). Отже, голови ОДА порушили вимогу Конституції й закону.

Проблема в тому, що за чинним законодавством Кабмін має не багато правових важелів, що би могли змусити голів ОДА до належної поведінки.

Проблема ця давня. Однією з головних її причин є хибна, але поширена практика порушення вимог частини четвертої статті 118 Конституції про те, що і призначати, і звільняти голів МДА Президент може лише за поданням Прем’єр-міністра.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *