Хочеш стати нотаріусом – пройди стажування

Випускники юридичного факультету цікавляться, як пройти стажування в державній нотаріальній конторі або в нотаріуса, що займається приватною нотаріальною практикою ?
Відповідно  до «Порядку проходження стажування в державній нотаріальній конторі або в нотаріуса, що займається приватною нотаріальною практикою, та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності», затвердженого наказом Міністра юстиції від 27 червня 2008 року, громадянин України для отримання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю має пройти 6-місячне стажування, до якого допускаються особи з вищою юридичною освітою.
Кандидатура керівника стажування визначається наказом Головного управління юстиції в області за попередньої письмової згоди нотаріуса. Це може бути і  державний, і приватний нотаріус, які мають відповідний стаж роботи. В одного нотаріуса може стажуватися водночас лише один стажист.
Приватний нотаріус – керівник стажування, який надав згоду на стажування та визначений наказом управління юстиції, не може відмовити у стажуванні особі, яка має намір пройти стажування, і зобов’язаний по закінченні стажуванні скласти висновок про його проходження.
Для проходження стажування треба подати секретарю кваліфікаційної комісії такі документи:
nзаяву на ім’я начальника управління юстиції, яка підлягає реєстрації в установленому порядку; nписьмову заяву приватного нотаріуса про згоду бути керівником стажування із документом, який підтверджує наявність у нього вакантної посади стажиста нотаріуса (у разі, якщо особа має намір проходити стажування у приватного нотаріуса); nоригінал і копію диплома про вищу юридичну освіту; nоригінал та копію довідки про відсутність судимості; nтрудову книжку та/або її копію, завірену за місцем роботи (за наявності трудового стажу);  n паспорт громадянина України та копію першої, другої сторінок паспорта громадянина України і сторінки, на якій розміщено штамп про реєстрацію місця проживання (перебування) фізичної особи; n заповнену особову картку.
Іван СУШИНСЬКИЙ, начальник ГУ юстиції в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *