Хабар для чиновника важливіший за життя новонародженого

Понад два десятиріччя діє в Чернівцях громадська організація «Гільфе», що у перекладі з німецької «допомога». І весь цей час керує нею небайдужа до чужої біди жінка Отілія ГУЛІКА.

Через цю організацію передають для соціально незахищених буковинців продукти, одяг, ліки і навіть медичне обладнання з Німеччини. Волонтери «Гільфе» просто на місці розкладають отримані харчі по пакетах і роздають – звісно, безкоштовно – самотнім літнім людям, багатодітним, інвалідам, одне слово, тим, хто цього потребує.

А на кордоні вже рік стоїть нерозмитнене медичне устаткування, зокрема, такі потрібні нашим пологовим будинкам інкубатори для недоношених. Їхня відсутність спричиняє смерті новонароджених. І про це дуже добре знають у мінздоров’я, бо саме такі висновки робили його чиновники, перевіряючи область. Однак, коли йдеться про можливі неформальні заробітки, то тут рятування новонароджених відходить на задній план.

«Гільфе» добре знають у Києві, в Міністерстві охорони здоров’я та Департаменті чи то Інспекції з контролю за ліками, куди Отілія Григорівна неодноразово зверталася і письмово, і особисто…

Бо сидять міністерські чиновники на місцях дохідних, тобто на дозволах. Щоби такий отримати, О. Гуліка 4 (!) рази відправляла замовні листи до Департаменту, який протягом року ліквідовували, відновлювали і знову перейменовували.

Незважаючи на те, що на руках жінка мала повідомлення про вручення документів, чиновники відповідали, що нічого такого не отримували! Отілія Григорівна пояснює ганебну ситуацію тим, що представники релігійних конфесій, які постійно завозять ліки в Україну, привчили тамтешніх чиновників до хабарів. «А у нас доларів та євро немає, – каже жінка, – тому й дати нічого не можу».

Єдина надія Гуліки – керівник місцевої митниці генерал Салагор. Він пообіцяв їй допомогти розмитнити таке вкрай необхідне буковинцям медичне обладнання.

Людмила Чередарик, Версії

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *