Фельдшер чи паперотворець?

 

Паперова злива замість грошової …  

Почну зі статистики: в Ясено 275 дворів, де проживає близько 700 людей. Дітей до 18 років – 113, в тому числі до 1 року – 10 малюків, жінок – 250. 

Торік на прийом до ФАПу зверталися 3207 разів, з них 747 – з дітьми. Додайте ін’єкції, фізіотерапевтичне лікування тощо – буде майже удвічі більше. До того ж,  2163 рази я відвідав хворих вдома. З них 763 виклики було до дітей, та ще патронаж малюків до року… Зрозуміло, що все це треба було зафіксувати на папері. Хоча це тільки частина паперової діляьності. Адже від кінця минулого року всі ФАПи, як і сільські амбулаторії загальної практики сімейної медицини, згідно з постановою Кабміну, перейшли на самостійні рахунки. Ото вже набігався! Адже треба було зареєструватися в соцстраху, казначействі, податковій, пенсійному фонді та ще у багатьох інших організаціях…

Ще один головнйи біль – звіти: є щомісячні, як до пенсійного фонду, а є щоквартальні, як до податкової. Раніше їх здавала бухгалтерія Костинецької сільради, до якої належить і Ясено. А тепер треба всім самостійно це робити. Хіба я у цьому розуміюся?!

Щоправда, спочатку ми, фельдшери, зраділи цій постанові, бо сподівалися, що нарешті настане справедливість і ФАПи отримають фінансування. Та де там! Як і раніше, ми майже голі й босі, висловлюючись фігурально. Бо кошти, хто б і що не казав, залишаються у більш солідних медичних закладів.

А ще я забув перелічити щоденники і журнали, які ми щодня повинні заповнювати, – процедурний, амбулаторний, викликів і т.д і тп.

Щеплення         
Профілактичні щеплення – це теж проблема з проблем. Батьки бояться за здоров’я дітей і відмовляються від вакцинації, не усвідомлюючи, що цим наражають своїх чад на значно більшу небезпеку в майбутньому. Альтернативи ж бо не існує!

Зі свого боку я проводжу в селі санітарно-роз’яснювальну роботу. Але цього недостатньо, бо в суспільстві панує, на жаль, недовіра до щеплень. Тому дуже важко переконати матерів у їхній необхідності. А нам, до речі, «дозволяють» лише 5% «відказників», тоді як їх значно більше. І тут я, гадаю, без допомоги преси медикам не обійтися. Журналісти мусять переконати людей у необхідності щеплень, адже це вони посіяли паніку серед населення…

Хоча, заради справедливості, мушу сказати, що там, «на горі», мусять вакцини перевіряти ретельніше.

Фізкульт-ура!

Не зайве було б і більше уваги приділяти шкільній фізкультурі. Приміром, в американських школах урок фізкультури є щодня. І це правильно. До речі, в нашій Ясенівській школі, де директор, Анатолій Васильович Іліка, за фахом учитель фізкультури, так і роблять. Принаймні, на великій перерві діти завжди виконують фізичні вправи. Але маємо і свою ложку дьогтю: у школі немає спортивного залу і діти завжди займаються на спортивному майданчику, на відкритому повітрі.  

Від редакції: Валерій Крушніцький – наш давній дописувач. До того ж, він чорнобилець. Напередодні Дня медика Валерій святкує день народження. Тож вітаємо його із подвійним святом.                     

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *