Енергетична перемога України: Гідроагрегат «Слава» Дністровської ГАЕС запрацював на повну потужність

Запуск першого дослідного оборотного гідроагрегату «Слава» Дністровського ГАЕС на повну потужність здійснено 10 січня. Це найпотужніший оборотний гідроагрегат Європи, спроектований, виготовлений, змонтований і запущений українськими виробниками. Це енергетична перемога України. Про це заявив голова правління ВАТ «Укргідроенерго», Герой України Семен Поташник.

Як повідомив генеральний директор « Енергопрому» Сергій Лісніченко, основні функції Дністровської ГАЕС – регулювання частоти і графіка навантажень в енергосистемі України, формування аварійного резерву. Головна вигода від запуску Дністровської ГАЕС – це підвищення стабільності функціонування енергосистеми країни. Даний показник важко оцінити кількісно, адже за оцінками фахівців, пониження частоти струму в енергосистемі з 50 гц до 49 гц у часи пік завдає збитків економіці України на суму майже 100 мільйонів доларів США. Введення в дію тільки першого агрегату Дністровської ГАЕС , який має потужність 324 МВт. в турбінному і 421 МВт. в насосному режимах, значно полегшить роботу енергосистеми України і забезпечить річний прибуток майже 90 млн. гривень, що відчутно покращить подальше фінансування будівництва ГАЕС», – заявив він.

Гідроагрегат «Слава» складається з радіально-вісьової турбіни ОРО-170-В-730 виробництва заводу “Турбоатом” (Харків) та генератора-двигуна СВО 1250/260-40 УХЛ4 виробництва заводу “Електроважмаш” (Харків).

Основні функції Дністровської ГАЕС-регулювання частоти і графіка навантажень в енергосистемі, аварійний резерв.

Гідроагрегат (насос-турбіна і двигун-генератор) розміщуються в окремо розташованій шахті діаметром 26 м і глибиною 50м. Наступі шість агрегатів, які передбачені проектом, також працюватимуть в таких шахтах.

Для введення в дію 1-го агрегату зведено технологічний корпус та частину інженерно-побутового корпусу, трансформаторну площадку для 1-го трансформатора, , компресорну режиму синхронного компенсатора і запуску в насосний режим, частину компресорної загальностанційних потреб, об’єкти водозабезпечення та очисні споруди, каналізаційну насосну станцію. У якості нижнього водосховища ГАЕС використовується буферне водосховище , створене заповненням ділянки р. Дністер від ГЕС-1 до ГЕС-2 довжиною 20 км. Для захисту населених пунктів і сільськогосподарських угідь вздовж берегів Дністра споруджені захисні дамби. Роботи на нижньому водосховищі і захисних дамбах виконані на 92%.

Для введення в дію 1-го агрегату ГАЕС діючу ПЛ330 кВ Дністровської ГЕС-1 та Ладижинської ТЕС заведено на ГАЕС. В результаті цього ГАЕС приєднано до енергосистеми на період роботи першого агрегату двома ПЛ 330 кВ:- ГАЕС – ГЕС-1 та – ГАЕС – Ладижинська ТЕС.

«Це історична подія не лише для Буковини і України, але й Європи, бо освоєння нових енергетичних технологій і потужностей, сьогодні як ніколи на часі», – заявив присутній на запуску гідроагрегату на повну потужність був присутній голова Чернівецької облдержадміністрації Володимир Куліш.

Прес-служба  «ЕНЕРГОПРОМ»
(Генеральний підрядник будівництва  Дністровської ГАЕС)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *