Дороги – кровоносні артерії лісу

Путильський держлісгосп  на 1000 га має 4 км доріг, Берегометський ДЛМГ – 14 км. Тоді як в Австрії цей показник сягає 35-40 км на 1000 га,
у Швейцарії – 60 км.

– Але ситуація кардинально змінюється, – запевняє Василь ВОРОБЧУК, начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.
– Дороги, без перебільшення, і лісові особливо – це життя регіону, – переконаний Василь Дмитрович. – Вони сприяють і розвитку підприємництва, і залученню до краю туристів. Та, на жаль, у наших лісах цих своєрідних кровоносних судин лісу недостатньо. Саме тому ми стали ініціаторами в державі розбудови лісової інфраструктури.   Поставили перед собою завдання кардинально змінити показники на краще. Та щоби прокласти дорогу, потрібна техніка, гроші, а також власна гравійно-піщана суміш, яка значно здешевить їхнє будівництво. До речі, Буковина має більше третини від усієї гравійно-піщаної суміші України. Оскільки рішенням сесії облради на річках заборонено вибирати гравій, ми вирішили розробляти сухі кар’єри, яких у наших угіддях достатньо. Тим паче, що ст. 23 Закону України «Про надра» говорить, що землевласник і землекористувач для власних потреб має право видобувати корисні копалини. Тому й почали брати гравійно-піщану суміш для будівництва лісових доріг.
 Посади своє дерево

Сквер на розі вул. Нововінницької та Руської облаштували лісівники у День довкілля.
Загалом же Чернівецьке обласне управління лісового та мисливського господарства виділило для зеленої толоки та акції «Майбутнє лісу в твоїх руках: посади своє дерево» понад 35 тис. штук дерев і кущів. Чимало з них надійшло з Оршівського розсадника від одного з кращих лісівників краю Розалії Нагірняк, яка нині виконує обов’язки лісничого Кіцманського лісництва ДП «Чернівецьке ЛГ».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *