Діти вулиці плутають ківі з картоплею і мають «букет» хвороб

Понад 150 чернівецьких дітей змушені виховуватися… вулицею. Вони заробляють на прожиття жебракуванням, збирають порожні пляшки, надають сексуальні послуги за винагороду, порушують закон… Таким дітям надавали допомогу психологи, правоохоронці і студенти-волонтери.

Дослідження із вияву рівня знань та ризикованої поведінки молоді щодо профілактики інфікування ВІЛ провів Чернівецький міський благодійний фонд «Нова сім’я» у рамках проекту «Спільними силами задля усмішки дитини без ВІЛ та наркоманії».

Підсумки підбивали у Чернівецькому прес-клубі.
– В Україні нині без нагляду дорослих близько 100 тис. дітей. Кожна третя з них – має досвід вживання психотропних речовин, алкоголю та веде різностороннє статеве життя, – говорить Микола БАЦУРА, керівник проекту «Молодь проти наркотиків, за здорове життя».

– У Чернівцях, під час дослідження встановлено, що близько 70% дітей, виявлених на вулиці, не володіють інформацією щодо шляхів передачі ВІЛ.

За статистикою, якщо дитина перебуває на вулиці 10 днів, вона ризикує захворіти двома – трьома інфекційними захворюваннями. Якщо ж дитина знаходиться на вулиці більше місяця, на її повернення до суспільства піде рік…

49 дітей на Буковині є носіями ВІЛ. 43 з них живуть у Банченах, 6 – в інших куточках краю.

37 дітей перебувають на обліку, як народжені від ВІЛ-позитивних матерів.

Організатори акції і волонтери їздили містом, відшукували безпритульних дітей, надавали психологічну допомогу, роздавали гігієнічні пакунки (мило, зубні щіткі, білизну), телефонні картки, годували гарячою їжею, і навіть шукали роботу для старших дітей.

Під час проведення акції у волонтерів виникали різні ситуації у спілкуванні з дітьми. Наприклад, коли роздавали ківі, діти думали, що це – картопля…

До акції були залучені волонтери з Чернівецького національного університету та Буковинського державного медичного університету.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *