Дерслужбовців відокремлять від політиків і внесуть справедливість у зарплатню чиновників

– Новий Закон України «Про державну службу» чітко розмежовує державну службу від політичної діяльності, – зазначив Аркадій МУНТЯНУ, начальник управління державної служби Головного управління державної служби України в Чернівецькій області. – Ним визначається вичерпний перелік осіб, на яких не поширюється законодавство про державну службу, зокрема політичні посади, працівники прокуратури, військовослужбовці тощо.

Як пояснює пан Мунтяну, закон потрібен для того, щоби підвищити престижність державної служби, покращити якість послуг, ввести в дію прозорий механізм прийняття держслужбовців на роботу та запровадити ефективний механізм запобігання корупції.

Зокрема, Закон встановлює єдину процедуру прийняття на державну службу незалежно від статусу органу та посади: проведення конкурсу шляхом складання іспитів та співбесіда.

Новий закон передбачає також захист держслужбовців від керівників. Якщо начальник віддає розпорядження своєму підлеглому і з точки зору підлеглого це розпорядження носить якийсь протиправний характер, то підлеглий має повне право вимагати від керівника письмове підтвердження свого наказу. І тільки після цього він буде виконувати те доручення, яке йому дали. Звісно, це не стосується доручень, які носять явно незаконний характер, що передбачено законом.

Підвищувати рівень професійної компетентності держслужбовці повинні не рідше одного разу на три роки. У попередньому законі цей термін становив – раз на п’ять років.

Закон встановлює також мінімальний розмір найменшого посадового окладу на рівні не менше двох розмірів мінімальної заробітної плати.

І, найголовніше, система оплати праці передбачає чітку визначеність між категоріями, встановлено обмеження між максимальною заробітною платою і мінімальною. Щодо першої групи держслужбовців, то їхня платня не може бути більшою за десять мінімальних зарплат.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *