Демократія чи геловінські каруселі?

ВР, майже не читаючи, проштампувала Закон про місцеві вибори. 31 жовтня, у день кельтського свята всілякої нечисті – Геловін – нарешті станеться те, що мало, згідно з Конституцією, відбутися у травні. Лиш за новими правилами.

Ось вони: повертається пропорційно-мажоритарна система виборів з її необмеженим застосуванням адмінресурсу: перемагають ті, в кого більше грошей і зв’язків із владою. А громадяни позбавляються права самовисування.

Більше того, претенденти на посади міських голів – тільки від політичних партій. Відтепер мер служитиме не громаді, а партіям та їхнім лідерам.

Обмежується участь у виборах молодих партій, чия місцева організація була зареєстрована менше як за рік до них. Усунення політичних конкурентів?

Більше того, для кандидатів, які «неправильно» поводитимуться, передбачена довільна процедура скасування реєстрації.

Та й самі комісії контролюватимуться владою: пропорційного представництва політичних сил у теркомісіях не буде, до їхнього формування позапарламентські партії не допускаються.

Тож влада матиме в кожній комісії більшість, сформовану правлячою коаліцією (ПР, КПУ та БЛ).

А ще безконтрольно друкуватимуть бюлетені без їхнього належного захисту.

І останнє. Уряд підготував і вже вніс на розгляд парламенту законопроект за промовистим номером № 6669, яким узаконюються «каруселі» на виборах. Він пропонує надати органам ведення Реєстру виборців право тимчасово міняти виборцеві місце голосування без зміни його виборчої адреси.

Давно українськими дорогами не їздили автобуси з міцними бритоголовими хлопаками із битами в руках… На цей раз вони, за законами жанру, можуть ще й лякати мирних виборців «світильником Джека» (вирізаною з гарбуза головою, підсвіченою зсередини). А замість традиційного «Trick or Treat!» («витівка або ласощі!») вимагати «голос за потрібного кандидата або мовчання довіку!»

…Чи прийде після геловінського шабашу День усіх святих?…

Маріанни АНТОНЮК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *