Декларування доходів та пільги у 2009 році

Почалося декларування доходів

З 1 січня 2009 року органи податкової служби області почали приймати від громадян декларації про доходи, отримані у 2008 році.

Згідно з Законом України “Про податок з доходів фізичних осіб” від 22 травня 2003 року №889-ІV декларацію про майновий стан і доходи мають подати в обов’язковому порядку ті з громадян, які:

  • отримували доходи від осіб, які не є підприємцями або підприємствами,
  • отримували іноземні доходи,
  • отримували доходи, з яких податок не утримувався.

Крім того, декларуванню підлягають такі доходи:

  • вартість подарунків, отриманих від фізичних осіб, що були нотаріально посвідчені;
  • дохід у вигляді вартості успадкованого майна ;
  • доходи від здачі в оренду фізичній особі нерухомого майна;
  • при отриманні нецільової благодійної допомоги від фізичної особи у сумі, що перевищує 890 гривень;
  • інвестиційний прибуток від здійснення операцій з цінними паперами та корпоративними правами.

Декларація подається до державної податкової інспекції за місцем податкової адреси платника. Останній день подання декларації – 31 березня 2008 року. Бланк річної декларації про майновий стан і доходи платника податку кожний платник може отримати безкоштовно в державній податковій інспекції. Допомогу по заповненню декларації податківці нададуть безкоштовно, за запитом громадянина – декларанта.

Податкова соціальна пільга у 2009 році

Громадяни при отриманні заробітної плати від працедавців мають право на податкову соціальну пільгу, яка зменшує суму доходу для обчислення податку з доходів фізичних осіб, що перераховується до бюджету. У 2009 році податкова соціальна пільга надається громадянам, якщо розмір їх щомісячного доходу не перевищує 940 гривень.

Розмір податкової соціальної пільги для будь – якого платника податку у 2009 році надається у розмірі 302,50 грн.

Підвищена податкова соціальна пільга в розмірі 150% складає 473,75 грн. у 2009 році і надається платнику податку, який є: самотньою матір’ю чи самотнім батьком (опікуном, піклувальником) – у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років; утримує дитину-інваліда – у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років; має трьох чи більше дітей віком до 18 років – у розрахунку на кожну таку дитину; є вдівцем або вдовою; є особою, віднесеною згідно із законом до 1-ї та 2-ї категорії осіб, які постраждали унаслідок Чорнобильської катастрофи; є учнем, студентом, аспірантом, ординатором, ад’юнктом; є інвалідом I або II групи, у тому числі з дитинства; є особою, якій присуджено довічну стипендію як громадянину, що зазнав переслідувань за правозахисну діяльність, включаючи журналістів.

У розмірі 200% – 605 грн. податкова соціальна пільга надається громадянину, який є: Героєм України, Героєм Радянського Союзу, Героєм Соціалістичної Праці або повним кавалером ордена Слави чи ордена Трудової Слави; учасником бойових дій під час Другої світової війни.

Для отримання права на податкову соціальну пільгу громадянам, які перейшли на нове місце роботи, необхідно написати працедавцю заяву та надати відповідний пакет документів, що підтверджують право на отримання такої пільги.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *