Чиновники Чернівецької області – найчесніші?

Україна посідає 134 місце у світі за рівнем боротьби з корупцією. 5,5% від 290 тис. державних службовців віднесені до категорії «неблагополучних», тобто таких, за якими «водяться» малі і великі посадові злочини. Про те, як запобігати та протидіяти корупції в публічній службі, йшлося на засіданні прес-клубу.

– 2006-го Україна звернулася за допомогою до США, аби американські юристи поділилися досвідом боротьби з корупцією, – розповідає Богдан ВИТВИЦЬКИЙ, державний прокурор округу Нью-Джерсі департаменту юстиції США. – В Україні важко працювати: у вас дуже заплутані закони і на найвищому державному рівні мало хто насправді зацікавлений у просуванні розроблених нами законопроектів. Наша робоча група створила Кодекс етики для публічних службовців, законопроект про фінансове декларування не лише доходів, але й видатків державного службовця та проект створення відділів внутрішніх розслідувань у державних установах. На жаль, поки що усе це лише на папері.

– Українське законодавство побудоване за принципом «пост-фактум», – продовжує Дмитро ЛУК’ЯНЕЦЬ, доктор юридичних наук. – Воно не дає змоги запобігати корупції, а лише карає за вже вчинені злочини, за умови їхнього виявлення. Досі не прийнятий Закон «Про оподаткування нерухомого майна», який, за підрахунками, поповнив би бюджети на 16% лише за рахунок майна чиновників найвищого рангу. Пропоновані програмою заходи передбачають розв’язання конфлікту інтересів людини як чиновника та матеріально зацікавленої особи, політичний нейтралітет держслужбовців, політику працевлаштування і кар’єрного зростання, пониження імунітету депутатів і суддів і створення єдиного державного органу боротьби з корупцією.

– Буковинські держслужбовці теж чекають змін у законодавстві, – переконаний Віктор ПАВЛЮК, перший заступник голови Чернівецької ОДА. – Наша область першою прийняла Програму боротьби з корупцією. Її виконання вже дало певні результати: рівень корумпованості буковинських держслужбовців – один з найнижчих в Україні. Крім того, в нас запроваджені обов’язкові запити до правоохоронних органів при прийомі на роботу держслужбовців. Створюється єдиний реєстр корупціонерів, причому особа може й не знати, що потрапила до «чорних списків».
Крім того, соцопитування показали, що в області доволі високий рівень осуду корупції простими буковинцями.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *