Чернівці майже як Венеція

Тільки замість каналів тут 13 озер і 6 малих річок

Подбали про них депутати міської ради, прийнявши на останній сесії минулого року Програму охорони та збереження малих річок і озер.

Щоби передбачати і забезпечувати на малих річках безаварійний попуск паводкових та зливових вод, захистити території, будинковолодіння, інші об’єкти від паводків та підтоплень під час інтенсивних опадів, установити прибережні захисні смуги вздовж річок і навколо водойм, а також здійснити паспортизацію річок, потрібно понад 5 млн. грн.

Передбачається витратити понад 1,7 млн. грн. на руслоочисні і майже 3,2 млн. грн. – на берегозахісні роботи. Кошти інвесторів залучатимуть для створення на берегах річок та озер зон відпочинку для населення. Загалом же основним джерелом фінансування Програми стане міський бюджет і кошти Фондів охорони навколишнього середовища бюджетів різних рівнів.

Довжина найбільших міських водних артерій є такою: Задубрівка – 20,2 км, Мошків – 22,4 км, Мольниці – 23,4 км, Шубранця – 26,6 км. У басейні річки Шубранець, скажімо, нараховується 9 ставків, загальним об’ємом понад 2,8 млн. кубометрів. Саме вони майже 30 років тому стали причиною рукотворного стихійного лиха – затоплення Садгірського району.

Нагадаємо, що після липневої повені 2008 року було визначено 16 ділянок русел малих річок, які потребували термінового розчищення, розширення та поглиблення. На ці роботи пішло майже 2,5 млн. грн субвенції з Держбюджету, виділених на ліквідацію наслідків стихії. Та, щоби тримати ситуацію під контролем, і була прийнята відповідна Програма.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *