Буковинці відвикли від морозів

Щодня через обмороження 3-5 осіб потрапляють до лікарень. Переохолодження називають серед можливих причин смерті щонайменше двох людей у нашій області протягом минулого тижня. Прикметно, що не всі потерпілі – бомжі.

Загалом в Україні трохи більше ніж за місяць від перехолодження загинуло 276 осіб. На Буковині 15 осіб госпіталізовано і 9 померло від морозу.

69-річну жінку знайшли вранці мертвою у власному будинку у Вовчинці на Кельменеччині. Ймовірна причина смерті – переохолодження, хоча, швидше за все, в даному випадку приєдналася серцева недостатність. На даний час причину загибелі встановлюють судмедексперти.

Головна помилка більшості потерпілих від морозу – люди «гріються» спиртним. У такому стані вони або зовсім не палять грубку – і тоді наступає обмороження, як це було з 51-річним чоловіком на Кіцманщині або 30-річним жителем Новоселиччини, або не доглядають за піччю – і починається пожежа, як у Маршинцях чи Зеленому Гаї того ж Новоселицького району.

Рятувальники застерігають буковинців від уживання спиртного «для обігріву» при холоді. Не варто без необхідності виходити на вулицю, надто вночі, і не слід спати в неопалюваному приміщенні.

Допомога потерпілому від переохолодження: перш за все треба людину зігріти – але не спиртним, а гарячим чаєм чи бульйоном. Акуратно розтерти побілілі ділянки негрубою тканиною. Коли кінцівка втрачає чутливість, негайно звертайтеся до лікарів.

У Чернівцях спеціалізовану допомогу надають в опіковому відділенні лікарні швидкої медичної допомоги на вул.Фастовській.

За матеріалами Центру пропаганди ГУ МНС в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *