Буковина

▶▶«Філіп Моріс» – глибочанам ▶▶Про скликання позачергової сесії ▶▶Незгасима свіча ▶▶Буковинським лісам – господаря ▶▶З нагоди свята ▶▶Кошти обласного фонду – на потреби територіальних громад ▶▶Буковинські депутати побували на Волині ▶▶Наші – в космосі! ▶▶Киселеву – сучасне сміттієзвалище ▶▶Вандалів не було?  ▶▶Кабмін розрахувався ▶▶Авта для інвалідів ▶▶Нарубали… ▶▶Ремонт за 145 років ▶▶«Екологія» померла – хай живе «Екологія» ▶▶

«Філіп Моріс» – глибочанам

Тютюновий магнат виділив для потерпілих від повені буковинців 100 тис. доларів

Невеличка хатинка край дороги в селі Стерче, в якій після літньої повені майже на метр мокрі стіни.
– Коли я переступив її поріг, то потрапив у світ добра і любові, – розповідав Микола ВИШНЕВСЬКИЙ, координатор проекту з допомоги потерпілим від повені у Глибоцькому районі, що особисто побував у кожній сім’ї, якій виділяється допомога. Адмініструє проект громадська організація «Буковинська партнерська агенція»: йдеться про 100 тис. доларів, які компанія «Філіп Моріс Україна» передала для потерпілих від повені буковинців через Фонд «Східна Європа».
– Затишна кімнатка чисто побілена, хоча запах плісняви ще трохи відчувався, – продовжив розповідь п. Вишневський. – На стільчиках зворушливо сиділи на колінцях двоє дівчаток-близнючок. Другокласниці старанно виконували домашні завдання. А поруч на ліжку – їхній тато, який після інсульту вже 2 роки прикутий до ліжка. Його дружина Наталя Миронюк каже, що коли до хати потрапила вода, вона перш за все рятувала батька своїх чотирьох дітей. Адже аппарат, завдяки якому він живе, могло замкнути. Крім дівчаток, має ще двох синів 12 і 14 років.
Сім’я Миронюків належить саме до тієї категорії вразливих груп громадян, кому з Фонду виділяють кошти на подолання наслідків стихії. А це і пенсіонери, і люди з обмеженими можливостями, і соціально незахищені громадяни, багатодітні. Крім того, кошти спрямовуються і на відновлення об’єктів колективного використання.
Щоправда, треба уточнити: йдеться не про гроші, а про будівельні матеріали. Організатори знаходять для їхньої закупівлі фірми, які пропонують найнижчу ціну.
Координатор проекту в Глибоцькому районі відзначає успішну співпрацю зі станівецьким та старововчинецьким сільськими головами. Георгій Жиряда прибіг просто з-під крапельниці до представників проекту, а Петро Остафійчук одразу ж домовився про відновлення кладки до одного з кутів села, який відрізала повінь.
До складу комісії, яка вирішує, кому виділяти допомогу, входять представники влади, громадських організацій та журналісти. Останні забезпечують і прозорість виконання проекту.
Проект триватиме до кінця цього року. Раніше в Глибоцькому районі розглянуто й задоволено 14 заяв від потерпілих на 61 тис.грн, а позавчора – ще 48 заяв, з яких буде задоволено 42.
Подібна робота триває й у Вижницькому районі.
Вл. інф.

Про скликання позачергової сесії

інформує облрада

На підставі пункту 7 статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та пункту 2.1.5. Регламенту Чернівецької обласної ради, відповідно до розпорядження голови Чернівецької обласної ради № 293 від 5 листопада 2008 року «Про скликання позачергової сесії Чернівецької обласної ради V-го скликання», 11 листопада 2008 року о 10.00 у приміщенні сесійної зали Чернівецької обласної ради (м. Чернівці, вул. Грушевського,1) відбудеться засідання позачергової сесії обласної ради V-го скликання.
На розгляд сесії внесено питання про ситуацію, що склалась навколо Вадул-Сіретської митниці та її керівника М.М. Салагора.
На сесію обласної ради запрошуються народні депутати України від Чернівецької області, голова та заступники голови обласної державної адміністрації, голови апеляційного, господарського та окружного адміністративного судів Чернівецької області, прокурор області, представники засобів масової інформації.

Незгасима свіча

інформує облрада

Донести полум’я незгасимої свічі пам’яті до кожного народу, до кожної домівки, до кожного небайдужого серця – наш святий обов’язок перед мільйонами безвинних жертв страшного злочину тоталітарного режиму, ім’я якому – голодомор, – підкреслив голова обласної ради Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ у виступі на мітингу-реквіємі «Допоки пам’ять в серці не згасає», присвяченому 75-м роковинам Голодомору 1932-1933 років в Україні, в рамках Міжнародної акції «Незгасима свічка».
– Треба було понад шість десятиліть для того, щоби розірвати ганебне коло замовчування правди про голодомор 1932-1933 років, потрібна була громадянська мужність, принциповість і наполегливість керманичів нашої держави, щоби у 75-ті роковини Голодомору практично увесь світ визнав його злочином проти людства, трагедією загальносвітового масштабу, про яку повинні знати всі, – наголосив керівник крайової представницької влади.

Буковинським лісам – господаря

інформує облрада

У відповідь на звернення депутатів, прийняте 2 серпня 2008 року на 21-й сесії
облради V скликання, в якому містяться пропозиції щодо необхідності встановлення правових механізмів визначення потреби вирубки лісів та, за необхідності, здійснення її у зимовий період, надійшов лист від заступника Міністра охорони навколишнього природного середовища України Миколи МОВЧАНА.
У листі повідомляється, що Держкомлісгоспом України розроблено проект «Правил рубок головного користування в гірських лісах Карпат», який врегульовує здійснення заготівлі деревини в порядку спеціального використання лісових ресурсів у гірських лісах Карпат на засадах невиснажливого лісокористування із застосуванням екологічно орієнтованих методів. Проект погоджено з Мінфіном та Мінекономіки України, здійснено його правову експертизу і внесено на розгляд Кабміну. Запровадження нових «Правил рубок» дасть змогу мінімізувати можливі негативні наслідки лісозаготівельних робіт і значно покращити екологічну ситуацію в Карпатському регіоні. Разом з тим, йдеться в листі, доцільність здійснення вирубки лісів виключно у зимовий період потребує додаткового вивчення.

З нагоди свята

інформує облрада

На урочистостях з нагоди 90-річчя Буковинського віча з вітальним словом виступив Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ. «Буремні листопадові події 1918 року не втратили свого значення і в наші дні, – зазначив очільник крайової представницької влади, – адже непроста суспільно-політична та соціально-економічна ситуація, що склалася нині в Україні, хоча й не має ознак революційної ситуації, однак знову і знову повертає нас до повчальних уроків Буковинського віча. Об’єднавчі імпульси Буковинського віча 3-го листопада 1918 року, безумовна легітимність його рішень та визнання їх правочинності тодішньою Європою й цивілізованим світом – це той дороговказ, який і через 90 років має спонукати до наслідування та примноження тих демократичних традицій і прикладів, які дісталися нам у спадок», – наголосив керівник крайового парламенту. Голова облради Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ та голова ОДА Володимир КУЛІШ нагородили групу депутатів рад різних рівнів, громадських діячів та посадовців Почесними грамотами Чернівецької обласної ради та обласної державної адміністрації за значний особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток краю, вагомі трудові здобутки та активну громадську діяльність.

Кошти обласного фонду – на потреби територіальних громад

інформує облрада

Голова обласної ради Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ підписав розпорядження про виділення з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища 100 тис. грн на виконання природоохоронних заходів. Зокрема, у вигляді субвенцій бюджету Кіцманського району виділено по 10 тис. грн. Неполоковецькій селищній раді та Шишковецькій сільській раді для облаштування сміттєзвалищ. У якості субвенції бюджету Хотинського району для відділу освіти РДА профінансовано 30 тис. грн на модернізацію навчально-матеріальної бази з предмету «Лісове господарство» ЗОШ с.Рашків. Субвенцією бюджету Кельменецького району для Кельменецької селищної ради на реконструкцію каналізаційної мережі профінансовано 50 тис. грн.

Буковинські депутати побували на Волині

інформує облрада

Делегація депутатів місцевих рад та посадових осіб органів місцевого самоврядування Чернівецької області відвідала Волинь, де ознайомилась з досвідом роботи із залучення місцевих громад Волині до соціально-економічного розвитку територій. Поїздка відбувалася у рамках спільного з недержавною організацією «Буковинська партнерська агенція» проекту щодо підтримки органів місцевого самоврядування Чернівецької, Волинської та Дніпропетровської областей. Гості з Буковини зустрілися з керівництвом Волинської обласної та Луцької міської рад, відвідали Асоціацію захисту прав молоді Волині, ознайомились з роботою сільськогосподарського підприємства в селі Угринів Горохівського району, побували в санаторії матері і дитини «Пролісок». На черзі – поїздка на Дніпропетровщину. Досвід, набутий під час взаємних відвідин, буде узагальнено і застосовано в процесі формування практичних рекомендацій для використання у практичній роботі депутатами рад різних рівнів і посадовими особами органів місцевого самоврядування.

З нагородами Анна-Марія Чижевські і Тетяна Спориніна

Наші – в космосі!

Аби побачити Всесвіт, треба щонайменше вийти за межі атмосфери. Або завітати восени до Ужгорода на Всеукраїнський колоквіум школярів «Космос. Людина. Духовність». Саме тут розташована єдина на теренах СНД обсерваторія, яка спеціалізується на комплексних оптичних спостереженнях штучних супутників Землі.
Майже 100 школярів – юних дослідників з усіх областей України виборювали право стати дипломантами колоквіуму. Майбутнім астрофізикам, астрономам, космонавтам, дослідникам, екологам, біологам та програмістам довелося чимало попрацювати, щоби вийти у фінал.

Виступає Аліна Стець

Команда з Буковини виступила успішно й цього разу. У секції «Краса врятує світ» дипломом ІІІ ступеня нагороджена Аліна СТЕЦЬ, учениця 9 класу гімназії №2 за серію робіт «Чорторийські дива». Анна-Марія ЧИЖЕВСЬКІ, учениця 7 класу гімназії №1 виборола диплом ІІ ступеня в секції «Лицар духу»: вона презентувала веб-сторінку «Великі буковинці».
Тетяна СПОРИНІНА, викладач інформатики гімназії №2

Чернівчанки на екскурсії в замку «Паланок»
Чернівчанки на екскурсії в замку «Паланок»

Киселеву – сучасне сміттієзвалище, а Чернівцям – чисту воду

Для радіаційно забрудненого Киселева виділені кошти для придбання обладнання та машин, які забезпечать збирання, транспортування та складування побутових і сільськогосподарських відходів. На Кіцманщині планується створення комунального підприємства, яке обслуговуватиме кілька навколишніх сіл. Це попередить утворення стихійних сміттєзвалищ у населених пунктах та поза їхніми межами, припинить забруднення водоносних горизонтів, криниць і природних джерел питної води, яке негативно впливає на здоров’я людей. Ці заходи мають на меті покращити екологічний стан басейну р. Прут – джерела водопостачання Чернівців.
Вл.інф.

Вандалів не було?

Спроб нищення новоствореного на єврейському кладовищі меморіалу румунам, які загинули у ІІ Світовій війні, не було, – стверджують правоохоронці та адміністрація кладовища. Монумент дійсно був трохи зсунутий і пошкоджена огорожа, але ті, хто це зробив, намагалися все поставити на місце (!).

Кабмін розрахувався

Розпорядженням Кабміну з Резервного фонду держбюджету виділено 114,5 млн. грн для остаточного розрахунку з потерпілими мешканцями області. Розглядається питання про заміну фірми-підрядника «Екобуд» на іншу, аби люди зимували в нових будинках.

Авта для інвалідів

Автівки марки «Славута» за рахунок бюджетних коштів отримали інвалід ВВВ, інвалід з дитинства та 2 «чорнобильці. Вартість одного авта – 30-35 тис. грн, залежно від комплектації. Від початку року такі авта отримали 38 буковинців з обмеженими фізичними можливостями, ще 8 стануть власниками транспорту вже незабаром.

Нарубали…

За січень-вересень 2008 р. підприємства-лісокористувачі виробили продукції, робіт та послуг на 112 млн.грн, що на 20% більше, ніж за відповідний період 2007 р. Основними виробниками були підприємства Вижницького, Сторожинецького та Путильського районів, на які припадає 77% від загального обсягу.

Ремонт за 145 років

Напередодні 145-річчя від дня народження Ольги Кобилянської завершується реконструкція музею-садиби письменниці у с. Димка Глибоцького району. На приведення музею до ладу віділили 54 тис. грн. Уже відремонтовано підлогу, стіни, паркан, прокладено місток, який веде до будинку. За рахунок спонсорських коштів на подвір’ї виклали бруківку, замінили стічні труби, а Димківська сільрада профінансувала переоформлення однієї з кімнат під фотовиставку «Сучасна Димка». Аби садиба набула такого ж вигляду, як за життя письменниці, відновленню підлягають ще й будинок навпроти та стодола.

«Екологія» померла – хай живе «Екологія»

Затверджена нова редакція Обласної комплексної програми з охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів «Екологія» на 2007 – 2010 роки. ХХІІ сесія V скликання Чернівецької обласної ради відмінила дію попередньої програми з аналогічною назвою. У чому ж справа?
– Літня повінь внесла серйозні корективи у свідомість людей та їхнє ставлення до природи, – пояснює Василь КАМЕНЕЦЬКИЙ, начальник відділу інформації, економіки природокористування та зв’язків з громадськістю державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області. – Тому й до Обласної комплексної програми «Екологія» нам довелося внести новий розділ – «Збереження природно-заповідного фонду (формування регіональної екологічної мережі та розвиток річкових екологічних коридорів)». Сюди увійшли завдання із створення та впорядкування захисних прибережних смуг і природно-заповідних фондів, створення Національного парку «Хотинський», підвищення до рівня міжнародного статусу заказника місцевого значення «Прутська заплава» та створення на його базі міждержавного резервату тощо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *