Буковина

▶▶Англомовне звернення губернатора і – гуманітарна допомога ▶▶Позолочена ратуша ▶▶Увага! Гриби! ▶▶Ще один ліцей ▶▶Школу «заміряють» ▶▶Хто би подумав! ▶▶Місцева демократія – від Ради Європи ▶▶Плати або замерзни! ▶▶Опалюватимуть, коли люди розрахуються ▶▶Життя у найкомфортнішому місті дорожчає ▶▶Житло потерпілим – достроково ▶▶Ключі від відновлених осель вручив Володимир Куліш ▶▶Фонд держмайна – заручник політичної ситуації ▶▶Феномен мистця з Вашківців ▶▶Зустріч через 45 років ▶▶Годинник, карета, що далі? ▶▶

Англомовне звернення губернатора і – гуманітарна допомога

Завдяки англомовному відеозверненню Володимира Куліша про стихійне лихо, Буковина отримала гуманітарну допомогу на ліквідацію повені. Відеозвернення англійською мовою голови Чернівецької обласної державної адміністрації Володимира Куліша про липневу повінь на Буковині, яке було розміщене місяць тому в «світовій павутині» на MSN, станом на 15 жовтня вже переглянуло понад 10 тисяч Інтернет-відвідувачів. Це відеозвернення транслювалося на місцевих телеканалах зарубіжних партнерських регіонів, воно розміщене також на Інтернет-ресурсах багатьох країн світу. Наслідок цього – гуманітарна допомога потерпілим від повені буковинцям, яка надійшла з Німеччини, Австрії, Франції, Канади, США, Чехії та інших країн. Лише на спеціальному валютному рахунку облдержадміністрації акумульовано понад 1,1 млн. доларів США. Благодійні кошти і гуманітарна допомога надходять також через організації Червоного Хреста, інші міжнародні фонди безпосередньо потерпілим жителям області. Глава крайової виконавчої влади висловлює сердечну вдячність усім небайдужим до чужої біди доброчинцям за допомогу. прес-служба ОДА

Позолочена ратуша

Купол ратуші напередодні 600-річчя Чернівців покрили сусальним золотом. Це коштувало місту 26 тис грн. Роботи виконало МПП «Генерація». Підрядник гарантує, що покриття протримається не менше 25 років. Загалом на реставрацію ратуші витрачено понад 1 млн грн.

Увага! Гриби!

Протягом 9 місяців 2008 року зареєстровано 4 випадки отруєння грибами – по одному в Герцаївському і Путильському районах та 2 – у Чернівцях. Одного потерпілого врятувати не вдалося. Торік отруїлися 11 людей, з них 5 дітей віком до 10 років. Отруєння були викликані грибами-парасольками («маремухами») та сироїжками.

Ще один ліцей

Чернівецьку ЗОШ №18 від 1 січня 2009 року буде реорганізовано у Чернівецький багатопрофільний ліцей №4. Усіх працівників реорганізованої ЗОШ буде працевлаштовано. Штатні розписи новоутвореного навчального закладу затверджені відповідно до штатних нормативів у межах фонду заробітної плати.

Школу «заміряють»

Додаткову групу продовженого дня для учнів 2-их класів відкриють від 1 листопада в ЗОШ №22. Вона працюватиме від 12.00 до 18.00. Прийнято рішення перерахувати кошти для проведення замірів електромагнітного випромінювання фахівцями Інституту гігієни та медекології із застосуванням спеціального приладу.

Хто би подумав!

Зі 104 млн. грн, які надійшли до Чернівців на ліквідацію наслідків повені, освоєно 61,6 млн. грн. Департамент ЖКГ провів аварійно-відновлювальні роботи на 26,4 млн. грн, на ремонт закладів освіти витрачено 5,8 млн. грн, охорони здоров’я – 1,3 млн. грн, житлового фонду – майже 1,4 млн. грн. Відремонтоване покриття 16 вулиць на 15 млн. грн. Виконані берегоукріплювальні роботи на лівому березі Пруту на 2,3 млн. грн. На будівництві ІІ гілки газопроводу освоєно 3.3 млн. грн, каналізаційного дюкеру – 3,8 млн. грн, на відновлення роботи насосних станцій прутського та дністровського водозаборів витрачено майже 2,9 млн. грн.

інформує облрада

Місцева демократія – від Ради Європи

27 вересня минулого року Президент України своїм Указом схвалив політичну ініціативу Ради Європи щодо започаткування в Україні щорічного проведення Європейського тижня місцевої демократії. На виконання доручення Кабінету Міністрів України в області проведено низку заходів. Зокрема, у відповідності до розпорядження голови Чернівецької обласної ради № 270 від 17 жовтня 2008 року в Чернівецькій обласній раді відбувся День відкритих дверей для магістрантів історичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича (спеціальність – «Державне управління»). Учасники цього заходу ознайомилися з історією та сьогоденням місцевого самоврядування на Буковині, зустрілися з керівником обласної представницької влади Іваном ШИЛЕПНИЦЬКИМ, здійснили ознайомчу екскурсію управліннями та відділами виконавчого апарату обласної ради. На завершення майбутні посадові особи місцевого самоврядування та державні службовці мали можливість поспілкуватися з керівництвом Чернівецької обласної ради у неформальній обстановці, за філіжанкою кави. З метою підвищення рівня обізнаності юних громадян з діяльністю органів представницької влади для старшокласників загальноосвітньої школи № 4 м. Чернівці організоване лекційне заняття «Органи місцевого самоврядування Чернівецької області: проблеми, здобутки, перспективи», під час якого учні мали можливість ознайомитись зі структурою, завданнями та поточною діяльність самоврядних органів Чернівецької області. У рамках заходів Європейського тижня місцевої демократії посадові особи апаратів Чернівецької обласної ради та Путильської районної ради взяли участь у пленарному засіданні міжнародної науково-практичної конференції «Від інтеграції громад до сталого розвитку регіонів», організованої кількома обласними недержавними організаціями.

Плати або замерзни!

Холодні дні змінюються ще більш холодними ночами. Вимерзають оселі. Тож проблема тепла в них стає актуальнішою від дня на день. Але через заборгованість мешканців опалювальний сезон може так і не розпочатися. За словами першого заступника директора житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради Василя МАНЧУЛЕНКА, загальна заборгованість за спожиту теплову енергію чернівчан становить понад 6 млн грн. І «Чернівцітеплокомуненерго» наполегливо вживає заходів до зменшення заборгованості – 1100 позовних заяв до судових інстанцій. Наслідки не забарилися: 30% боржників одразу ж розрахувалися, не доводячи справу до судового розгляду. Більшість сплатила під час розгляду. Але є злісні неплатники, які взагалі не розраховуються. Саме через них чернівчани замерзатимуть. Хоча, коли настануть морози, тепломережу все одно доведеться вмикати, щоби вона не вийшла з ладу. Напевно, на це й сподіваються боржники. У рейд до помешкань, господарі яких роками ухиляються від сплати боргів, тепловики взяли журналістів. Будинок №5 на Південно-Кільцевій. Там є 6 квартир, спільна заборгованість яких сягнула близько 30 тис грн. Та тільки в одній відкрили. Для її господині Марії Василівни заборгованість у 5231 грн стала несподіванкою. Бо ще півтора роки тому вона зробила в квартирі індивідуальне опалення і була переконана, що її зняли з обліку. Жінка показала документи. Та це виявився «Акт про самовільне відключення від тепломережі». Власниця квартири запевняла, що її не попередили про подальше нарахування боргів. Жодних письмових попереджень вона не отримувала. Зрештою, не може ж бути такого, щоби підключений до автономного опалення сплачував двічі: за індивідуальне опалення та за центральне теплопостачання. Як наголосив директор КП «Чернівцітеплоенерго» Олександр МЕЛЕНЧУК, у зв’язку із заборгованістю мешканців міста будуть без опалення 29 дошкільних дитячих установ, 26 шкіл, гімназій та ліцеїв, 32 лікувальних установи.
Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Опалюватимуть, коли люди розрахуються

Про це йшлося на селекторній прес-конференції начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Георгія ЛЕОНТІЯ. Як зазначив п. Леонтій, у дошкільних установах та медичних закладах області опалювальний сезон уже розпочато. Котельні краю цілком готові до пуску тепла і в житловому секторі. Проте, доки Чернівецька область цілком не розрахується з попередніми боргами, тепла в оселях буковинців не буде. Причина такого рішення на державному рівні – значні суми заборгованості теплокомуненергетики перед теплопостачальними підприємствами. Сьогодні питання про подачу тепла стоїть таким чином, що лише при повному її погашенні мешканці краю, як і мешканці усіх інших областей України, матимуть тепло. Наразі Чернівці мають боргу за газ понад 2 млн. грн, Новодністровськ – 264 тис. грн, Сторожинецький район – 30 тис. грн. Борг за водопостачання становить майже 31 млн. грн, за електрику – понад 26 млн. грн. У Чернівцях живуть 82 особи, віднесені до злісних неплатників комунальних платежів. Вкупі вони заборгували близько 496 тис. грн. За словами п. Леонтія, з огляду на те, що підвищилися ціни на енергоносії, найближчим часом буковинцям слід очікувати подорожчання теплопостачання. Тарифи на теплопостачання вже переглянуті у Сторожинці, Новоселиці, Заставні. Мешканці цих районів будуть сплачувати за тепло, відповідно 5 грн. 36 коп., 6 грн. 37 коп. і 5 грн. за опалення 1 м кв. Також планується запровадити новий проект розрахунків населення за послуги теплопостачання. За ним населенню пропонується щомісяця протягом року сплачувати 1 грн. 23 коп. з 1 м кв., та 3 грн. 22 коп. з 1 м кв. в опалювальний сезон. P.S. І зовсім не оптимістично: якщо торік чернівчани щодня сплачували 80-120 тис грн за тепло, то нині – 30 тис на день.
Вл.інф.

Життя у найкомфортнішому місті дорожчає

Від 1 грудня вартість водопостачання та водовідведення для населення, МКП «Чернівцітеплокомуненерго» та котелень інших підприємств, комунальних лазень – «Нептун» та «Дельфін» становитимуть 5 грн за 1 кубометр, для бюджетних установ – 7,96 грн, для інших споживачів – 10,39 грн за 1 кубометр. Підвищення тарифів, за версією міської ради та «Водоканалу», здійснюється за формульними розрахунками відповідно до подорожчання енергоносіїв, інших витратних матеріалів, підвищення зарплати. Висновок щодо їхньої обґрунтованості робить міська комісія з питань тарифної політики в житлово-комунальній сфері, а також Державна інспекція з контролю за цінами в Чернівецькій області. Від 1 грудня в Чернівцях діятимуть також нові тарифи на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій, які визначені для кожного будинку окремо. Найменший тариф на утримання житла в будинках без ліфтів становитиме 21,5 коп, а найбільший – 1 грн 37 коп за 1 кв м. Утримання ліфтів становитиме 0,35 грн за 1 кв.м. загальної площі квартири. Мешканці І поверхів будинків платити за ліфти не будуть. До складу тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій у Чернівцях входить плата за прибирання прибудинкової території, дератизацію та дезінсекцію, виготовлення розрахункових книжок, договорів та довідок, підготовку будинків до експлуатації в осінньо-зимовий період, обслуговування димовентиляційних каналів, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, освітлення місць загального користування та утримання електриків, поточний ремонт, утримання ліфтів. Крім цього, за вивезення та утилізацію твердих побутових відходів щомісяця кожен мешканець має сплачувати 3,58 грн. Послуги на обслуговування та ремонт систем водо-, теплопостачання та водовідведення у квартирах надаються на договірних засадах за рахунок мешканців, а з прибирання сходових клітин та під’їздів – за умови укладання угод між надавачами таких послуг і мешканцями усіх квартир під’їзду чи будинку. Вартість витрат на прибирання сходових клітин та під’їздів також вирахувана для кожного будинку . У будинках, у яких електроенергія в під’їздах обліковується за лічильником, оплата проводиться за фактично спожиту електроенергію з розрахунку на 1 кв.м загальної площі кожної квартири. До 1 грудня цього року в під’їздах будинків повинні бути оприлюднені графіки періодичності надання послуг з прибирання прибудинкових територій, а плата за їхнє надання нараховуватися з урахуванням періодичності. До 1 квітня наступного року ЖРЕПи та інші підприємства, які утримують житловий фонд, мають переукласти угоди з мешканцями на надання послуг з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій. У разі невиконання або надання не в повному обсязі цих послуг, підприємства, які утримують житловий фонд комунальної власності, зобов’язано щомісячно проводити перерахунок вартості цих послуг відповідно до укладених договорів.
Прес-центр мільскої ради

інформує ОДА

Житло потерпілим – достроково

Минулої п’ятниці Сільва Скрикуляк з Новоселиці не стримувала сліз радості – з рук голови обласної державної адміністрації Володимира Куліша вона отримала ключі від новозбудованого будинку. Це перший відбудований після стихії житловий будинок, який здано в експлуатацію. Володимир Куліш привітав господиню вже в новому, теплому і затишному, будинку, зауваживши, що у будь-яких своїх діях влада завжди повинна орієнтуватись на людину, всі рішення повинні мати соціальне підґрунтя: «Наш найперший обов’язок не лише як владників, а, насамперед, як таких же людей – зробити все можливе задля того, аби ті люди, які втратили свої оселі внаслідок повені, мали можливість зайти до нового власного помешкання у найкоротші терміни». І саме такі люди, як Сільва Скрикуляк, найбільше потребують підтримки з боку влади: у самотньої жінки більше немає звідки чекати допомоги. Сьогодні крайова виконавча влада зробила все для того, щоб на місці руїни всього за півтора місяця з’явився новий ошатний будинок, зведений за сучасними технологіями, на дві світлі просторі кімнати зі всіма зручностями. За словами Володимира Куліша, з тими мешканцями, яким відбудовують будинки зусиллями влади, погоджувалося все – починаючи з ділянок землі, на яких ведеться будівництво, типу будинків, проектів для будівництва, і аж до кольору стін у нових оселях. Сільва Скрикуляк щиро подякувала Володимиру Кулішу та всім, хто доклав зусиль до того, аби вона в цей день переступила поріг власного будинку. А доки гості пили келих святкового шампанського за здоров’я господині, по стіні у вітальні біг павучок – ознака добробуту і процвітання, за давньою прикметою.

інформує ОДА

Ключі від відновлених осель вручив Володимир Куліш

В Новоселицькому районі державним коштом відбудовується 169 будинків, зруйнованих повінню. Урочисто здано в експлуатацію вже 3. Всі інші, пообіцяв голова крайової виконавчої влади Володимир Куліш, будуть завершені до 15 листопада. Володимир Куліш побував у Новоселиці, Ваньчиківцях і Драниці, де вручив мешканцям ключі від відбудованих після стихії будинків. В оселях ще пахне фарбою, а щасливі господарі досі не вірили в те, що нарешті ночуватимуть у власних оселях. Зате точно знають, що, за слов’янською традицією, першої ночі обов’язково візьмуть до нової хати кота. Будинки збудовані за новітніми європейськими технологіями: утеплені стіни, підлога, металопластикові вікна, автономне опалення, каналізація. А зруйновані повінню в Новоселицькому районі переважно саманні, глинобитні та дерев’яні будинки, які належали соціально незахищеній категорії населення. Вартість одного квадратного метра новозбудованого житла – 3850 грн, а з урахуванням того, що водночас закладаються всі мережі, проводиться повне облаштування будинків, встановлюється сантехніка, середня вартість 1 м кв. становить 4800 грн. Різницю між вартістю зруйнованого житла, яка відшкодовується згідно Указу КМУ, та вартістю вже збудованого, компенсуватимуть за рахунок благодійних коштів, які є в наявності. Різниця склала 18 млн. грн. по всій Чернівецькій області. У світовій практиці вартість зруйнованого будинку відшкодовується лише за наявності страховки. Тому відшкодування вартості старих будинків за вартістю нових – подія безпрецедентна. Якщо зруйнований будинок коштував близько 5 тис. грн, то вартість новозбудованого сягає 250 тис. грн. За словами голови Новоселицької райдержадміністрації Дмитра Вакарюка, продовжують надходити заяви на повторне обстеження потерпілих внаслідок стихійного лиха будинків для перегляду вже визначених категорій. Від 6 жовтня надійшло 82 заяви, протягом цього тижня подано 5 заяв.

Феномен мистця з Вашківців

У Чернівцях – виставка майстра Народної творчості Георгія Гараса, який збагатив геометричний орнамент гуцульської вишивки рослинними елементами Буковини.

Нашому сучаснику ніколи особливо замислюватися над тим, чому раптом сірий будень перетворюється на свято. А це ж так елементарно: враз небо перед очима засяяло веселкою або ж її кольорами заряснів жіночий одяг, прикрашений вишивкою. Хто хоче відчути подібне, нехай завітає до Чернівецького краєзнавчого музею, де нині розмістився народний скарб мистецького доробку орнаменталіста, заслуженого майстра народної творчості Г.О.Гараса (1901-1972). Виставкова зала першого поверху вся в орнаментах – уперше представлене таке багатство веселкового видива. Знайомство глядача з найповнішою колекцією взірців вишивок майстра стало можливим завдяки виготовленню на новітній техніці з оригіналів акварелей високоякісних копій, зручних для транспортування. Здійснили довгоочікуваний буковинцями проект давні друзі родини Гарасів – подружжя зі Львова Богдан і Зоряна Сивуляки разом з високодуховними, що спромоглись коштами, земляками та зі згоди спадкоємця Гарасового скарбу Володимира Мар’янчука. Ця перша всеукраїнська персональна виставка художника Г.Гараса експонує не бачений досі, але вимріяний ще самим мистцем та його дружиною, вишивальницею Є.П.Гарас (1907-2003), ошатний альбом «Світ української вишивки. Феномен Георгія Гараса», видрукуваний коштом і неймовірними зусиллями засновників Благодійного фонду ім.Г.Гараса зі Львова. Цей альбом для кожної родини, яка кохається у мистецтві, гідний у спадок нащадкам скарб. Щедрий на ілюстрації із життя родини Гарасів, творчості патріота-українця, самодіяльного орнаменталіста, живописця, альбом відкриває вдумливому сокровенне – збагачення геометричного орнаменту гуцульської вишивки рослинними елементами, характерними для рівнинної Буковини, здійснене Г. Гарасом,відстоювання ним чистоти стилю від невластивих традиції запозичень, осонцення кольористики. А ще, вочевидь, таке яскраве виставкове диво покличе до джерела натхнення, дарованого Богом Георгію Олексійовичу, до Вашківців Вижницького району, у передгір’я Карпат, до мистецького музею-садиби. Його координати – телефон та адресу, як і решти музеїв Чернівецької області, а деяких і півдня Буковини, можна знайти в книзі «Музеї Буковини».
Євдокія АНТОНЮК-ГАВРИЩУК, працівник краєзнавчого музею

Зустріч через 45 років

Академік, професор, 8 кандидатів наук, заслужені лікарі – це випуск 1963 року Чернівецького медичного інституту. Нас було 320 – юних, талановитих, красивих, амбітних. Та лише 45 з нас зустрілися цими днями у Чернівцях через 45 років після закінчення альма-матер. Приїхали з Росії, Молдови та майже усіх областей України. На жаль, майже півсотні однокурсників уже пішли з життя. Та ще чимало з них продовжують працювати: навіть найстарша, 82-річна Любочка Врублевська ще практикує. А ось дехто змінив професію. Часто знімається у кіно («5 хвилин до метро» та ін.) та для реклами киянка Тамара. «Я кінозірка массовки, – сміється вона. – І це годує, повірте, краще за медицину».
Людмила КУЧКОВА, випускниця ЧМІ 1963 року.

Годинник, карета, що далі?

Не встигли відремонтувати годинник на Площі Турецької криниці, як вандали «дорвалися» до кованої карети біля Палацу урочистих подій. Вона була залита сечею, а на сидінні хтось залишив купу екскрементів. Відбили 2 ліхтарі, повиколупували монети. Правоохоронців на вул. О. Кобилянської не видно. Хулігани пересувають лавки, п’ють і б’ються, кидають до карети петарди. Схоже, незабаром не залишиться й сліду від ювілею.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *