Буковина

▶▶Будемо мерзнути, панове! ▶▶Захарецький Гарчик чекає на гостей ▶▶Театральний сезон не за горами! ▶▶Уже в армії ▶▶«Культурна» програма ▶▶…і бізнес теж ▶▶Годиннику «амба» ▶▶Ільїн – знову найсильніший! ▶▶Спільно дбаємо про воду ▶▶Незаконним мігрантам – дах над головою ▶▶Невеличкий червоний балончик ▶▶Курити – себе загубити ▶▶Європейський Тиждень Лісу ▶▶Хто як працює ▶▶І в нас – інфляція ▶▶Безкоштовних квартир не буде ▶▶Скільки маємо з майна? ▶▶Пішки – безпечніше ▶▶

Будемо мерзнути, панове!
МКП «Чернівцітеплокомуненерго» не спроможне вчасно розпочати опалювальний сезон: підприємство не може закупити газ через заборгованість чернівчан, яка на 1 жовтня становить 6,3 млн. грн. Влада закликає боржників терміново розрахуватися, інакше батареї залишатимуться холодними навіть у садках та лікарнях!

Захарецький Гарчик чекає на гостей
VIII фольклорно-етнографічний гуцульський фестиваль-ярмарок «Захарецький гарчик» запрошує гостей у світ, зітканий з гірської краси, чарівної казки, романтичних легенд.
Місце зустрічі змінити не можна: імпреза, як завжди, відбудеться на території музею етнографії та краєзнавства мальовничого села Підзахаричі Путильського району.
Початок об 11.00 в неділю, 19 жовтня

Театральний сезон не за горами!
78-й театральний сезон розпочнеться 25-26 жовтня прем’єрою. «Сон літньої ночі» – одна з ранніх п’єс Шекспіра. Як зазначив режисер-постановник Андрій Романов, у виставі зайнятий переважно молодий склад акторів, адже в п’єсі відбуваються події, пов’язані з молодістю і коханням.
Художній керівник театру Людмила Скрипка – постановник найуспішнішої вистави минулого сезону «Солодка Даруся» – розповіла про плани колективу на майбутнє. Після Нового року театр приступає до інсценізації повісті Оксани Забужко «Казка про Калинову сопілку».
Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Уже в армії
Перші 25 новобранців з Буковини рушили з призовного пункту на Кіцманщині на строкову військову службу до 80 окремого аеромобільного полку у Львові. Всього заплановано до відправки від області 525 призовників.

«Культурна» програма
Робоча група з підготовки Комплексної програми збереження об’єктів культурної спадщини Чернівців на 2009-2015 роки створена розпорядженням мера Федорука. Групі доручено узгодити з міністерствами показники, порядок погодження і затвердження Програми.

…і бізнес теж
Програму розвитку малого підприємництва у Чернівцях на 2009-2010 роки доручено розробити робочій групі, яку очолив начальник фінанасового управління міської ради Євген Прокопець. Група має розробити і подати пропозиції до проекту, який буде винесений на затвердження сесії міськради.

Годиннику «амба»
Квітковий годинник, який до 600-річчя встановили на площі Турецької криниці, пошкодили кілька молодиків. Добряче хильнувши, вони фотографувалися на стрілках, що вивело з ладу часовий механізм. З них стягнуть кошти на ремонт дорогого механізму, який налаштовується за допомогою супутника.

Ільїн – знову найсильніший!
Після виконання шести силових вправ у Богатирському турнірі на призи Василя Вірастюка, що відбувся в Чернігові, перемогу здобув стронгмен з Чернівців Костянтин Ільїн. Загалом у змаганнях взяли участь шестеро атлетів.
На стадіоні стронгмени виконали 5 богатирських вправ: піднімали колоди вагою 120, 135 і 150 кілограмів, 75-кілограмову гантелю та кулю Атласа (100, 150 і 170 кг), перевертали колесо вагою 360 кілограмів, підіймали автомобіль, на центральній площі міста вони виконували трак-пул – тягли автомобіль вагою 14-16 т.

інформує облрада
Спільно дбаємо про воду
Голова обласної ради Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ зустрівся з делегацією польських науковців, яка перебуває на Буковині з нагоди спільного з Чернівецькою обласною радою науково-практичного проекту «Загроза якості та кількості вод у сільській місцевості», фінансованого Міністерством закордонних справ Польщі за науковою програмою Євросоюзу. Проект триває від 1 липня до 31 грудня 2008 року.
Серед польських учасників проекту – науковці Варшавського університету та інституту геології Польської академії наук на чолі з професором Євою КРОГУЛЕЦЬ і доктором Кшиштофом ЮЗВЯКОМ. Від України учасниками проекту є депутати облради на чолі з координатором проекту Ольгою КИНАЛЬ.
Мета польської делегації – проведення науково-практичного семінару для фахівців водного та сільського господарства, науковців та студентів. Учасники проекту відвідали Новоселицький, Хотинський, Сторожинецький, Вижницький, Путильський та Кіцманський райони, ознайомилися зі станом меліоративних систем, зруйнованих русел річок Сірет та Черемош. Польські вчені цікавились ходом робіт з відновлення доріг, берегоукріплювальними заходами, ознайомилися з геологічними особливостями територій, які зазнали руйнування внаслідок паводку та зсувів грунту. Допомога польської сторони сприятиме покращенню контролю за якістю води у підтоплених районах. Під час зустрічей з представниками органів місцевого самоврядування краю, спеціалістами Дністровсько-Прутського басейнового управління водних ресурсів та науковцями ЧНУ були визначені перспективи подальшої співпраці у сфері гідрогеології та гідрохімії з метою забезпечення нагальних потреб регіону та впровадження на території Чернівецької області стандартів і нормативів Євросоюзу в галузі водного господарства та агропромислового комплексу.

Незаконним мігрантам – дах над головою
Відтепер затримані у Чернівцях мігранти з комфортом очікуватиму на депортизацію. В нашому місті відкрився пункт тимчасового утримання незаконних мігрантів. Для цього реконструювали будівлю колишньої казарми на території Чернівецього прикородонного загону. Пункт розрахований на одночасне перебування 13 осіб. Є також одиночна камера і камера сімейного типу. В усіх кімнатах – новенькі меблі та постіль. В’язні зможуть помитися, адже тут є душова і бойлер на 200 л води. А щоб не сумували, відведено кімнату для зустрічей з адвокатом.
Подібні пункти утримання вже є у Львівській, Волинській та інших прикордонних областях.
Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Невеличкий червоний балончик…
На автошляху Рингач-Новоселиця загорілося авто «Ауді-100». На момент прибуття вогнеборців – через 6 хвилин після виклику – автівка являла собою суцільний факел. Вогонь знищив і авто, і речі власника, що були всередині. На щастя, власника там не було. Причину пожежі мають визначити експерти. Та вже встановлено, що вогнегасник серед майна не значився. Найближчий противогневий прилад власник позичив на заправці у 100 метрах від пригоди. Єдина втіха – автівка була застрахована.
Довідка: від початку року горіло 35 автівок і лише в 9-ти був наявний вогнегасник.

Курити – себе загубити
Буковинські вогнеборці занепокоєні: на тлі зменшення загальної кількості пожеж почастішали випадки загибелі людей у вогні: від початку року таких смертей вже 39 порівняно з 31 за аналогічний період минулого року. І 25 з тих смертей – з вини самих потерпілих, через необережне поводження з вогнем. Найсвіжіший приклад: загинув чоловік 1960 року народження, мешканець Волоки Глибоцького району. Постіль загорілася від недопалка. І, хоча сусіди загасили полум’я доволі швидко, курець не прокинувся, бо задушився чадним газом.
Центр пропаганди ГУ МНС в Чернівецькій області

Європейський Тиждень Лісу
Україна в такому форумі бере участь уперше: від 20 жовтня 46 європейських країн будуть обговорювати внесок лісового сектора в економічний та соціальний розвиток континенту.
Захід патронується ООН та Президією Ради Європи. В Римі та Брюселі сьогодні ведеться розмова про зміни клімату, енергетичні й водні ресурси у співвіднесенні з лісовим господарством.
44 % території Європи вкрито лісом. За останні 15 років ця лісова ковдра зросла на 13 млн га. Запас деревини в європейських лісах зростає до 360 мільйонів кубометрів на рік. У діло йде лише дві третини цього приросту.
– Використовувати ліси без зменшення їхньої кількості – основний принцип сталого лісокористування, – говорить начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василь ВОРОБЧУК. – Такий підхід зближує лісівників Буковини з їхніми європейськими колегами. За останнє десятиріччя обсяги відтворення лісів у Карпатському регіоні перевищують площу суцільних вирубок усередньому на 10-15%. Інтенсивність лісокористування становить близько 45% річного приросту деревини. Тоді як у країнах Європи, з якими часто порівнюють Україну, цей показник сягає 80%.
Упродовж Європейського Тижня Лісу державні, неурядові та громадські організаціі проведуть різноманітні наукові, освітньо-пізнавальні та масові заходи, мета яких – формування суспільного ставлення до лісу як джерела збереження і збагачення нашого життя.
У рамках Тижня з ініціативи Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства відкриється виставка «Краса лісів рідного краю в творчості буковинських художників», де буде представлено твори з фондів обласного Художнього музею.
Прес-служба Чернівецького обллісмисливгоспу

Хто як працює
За 9 місяців промислові підприємства виробили товарної продукції на 932,5 млн.грн, що на 242,2 млн.грн більше, ніж за відповідний період минулого року. Найкраще спрацювали ТОВ «Машзавод», «Розма», «Балакком», «Ант», «Галс-2000», ВАТ «Вимірювач», «Чернівецький хлібокомбінат», «Молочний завод», «Олійножировий комбінат», цегельні заводи №1 і №3, МП «Болена»,
7 підприємств пасуть задніх. Обсяги виробництва зменшилися на АТВТ «Трембіта», ВАТ «Кварц», «Меблева фабрика», «Гравітон», ВТ «Акцент», СП «Митаче», ДП «Завод Електропобутприлад».
Не випускали товарну продукцію 7 підприємств – ДП ДАК «Комбінат хлібопродуктів», «Мантес», ТОВ «Харчосмакова фабрика» (через відсутність замовлень), ВАТ «Чернівцісільмаш», на якому розпочалася процедура банкрутства, спиртзавод та ЗАТ «Чернівціцукор», які переживають реконструкцію, ТОВ «Роксолана», на якому виробництво припинено через неприбутковість.

І в нас – інфляція
Як повідомив Держкомстат України, індекс споживчих цін на Буковині у вересні 2008 р. (до попереднього місяця) становив 101,1%. В Україні інфляція у вересні також склала 1,1%.
Порівняно з груднем минулого року ціни в області зросли на 14,1% (в Україні на 16,1%). Зросли ціни на харчі – на 17,7% (в Україні – 21,6%), одяг і взуття – на 1,0% (1,2%), житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива – 9,0% (7,5%), транспорт – 21,5% (в Україні – 19,2%).
Нагадаємо, що за твердженням чиновників, у серпні на Буковині інфляції не було. Навпаки, вони підрахували, що ціни знизилися.

Безкоштовних квартир не буде
Від 1 січня наступного року забудовники не повинні будуть дарувати кожну десяту квартиру місту, як це було досі. Кабмін змінив норми передачі частини житлової площі у новозбудованих будинках на користь місцевих рад. Замість 10% введених в експлуатацію житлових площ (чи 10% коштів від кошторисної вартості будівництва) забудовники тепер передаватимуть місту лише 2% новозбудованого житла. Причому, навіть ці 2% місто отримуватиме не безкоштовно. Зазначена частка житла в новобудові просто «бронюватиметься» за місцевою радою. Упродовж місяця від моменту введення будинку в експлуатацію місто має можливість викупити це житло в будівельної фірми. Коли за цей час місто не перерахує гроші, то броньоване житло забудовник має право продати іншим покупцям.
За словами директора департаменту містобудівного комплексу Івана БОЙКА, це нововведення, з одного боку, корисне. Воно покликане зробити нове житло дешевшим. Адже за безкоштовні 10% житлової площі для міста досі реально розплачувалися інші покупці житла в тій же новобудові. З іншого боку, менше чернівчан тепер зможуть розраховувати на безкоштовні квартири. Тому навіть тих 2% житла місту все одно вигідно викуповувати, адже продаватиметься воно за опосередкованою вартістю, визначеною Міністерством регіонального розвитку та будівництва.

Скільки маємо з майна?
До бюджету Чернівців від приватизації комунального майна за 9 місяців надійшло майже 27,6 млн. грн, а від оренди комунального майна – 9 млн. 272 тис. грн. Укладено 79 договорів купівлі-продажу об’єктів комунальної власності, в т. ч. 14 – шляхом продажу на аукціоні, 65 – шляхом викупу.
Перевірено 77 приватизованих об’єктів. За результатами перевірок направлено 46 претензій щодо невиконання умов договорів купівлі-продажу: відсутність поточних та капітальних ремонтів приміщень, благоустрою територій, збереження архітектури фасадів та культурно-історичної цінності об’єктів.
Укладено 96, внесено зміни та доповнення до 126 договорів оренди, проведено 8 конкурсів з передачі 23 приміщень в оренду, а також конкурс з передачі плавального басейну в концесію. До бюджету міста надійшло 9 млн. 272 тис.грн орендної плати.
Орендарям-боржникам направлено 122 попередження про погашення заборгованості на суму 521 тис. грн, до суду направлено позови до 14 боржників про стягнення боргу на суму майже 200 тис. грн. Господарський суд уже розглянув 10 справ на суму 158,7 тис.грн, з яких 85,4 тис. грн уже стягнуто, а ще 5 наказів на суму 72,0 тис.грн перебувають у виконавчій службі.

Пішки – безпечніше
Від початку року на Буковині виявлено 395 громадян, які здійснювали перевезення пасажирів і вантажів без державної реєстрації.
За 9 місяців виявлено 445 порушень правил реєстрації, винесено понад 500 постанов про застосування фінансових санкцій на загальну суму 334 тис. грн. Перевірено майже 9000 транспортних засобів, де виявлено 1394 порушень законодавства про автомобільний транспорт. У 953 випадках накладено штрафних санкцій на загальну суму 519 тис. грн.
Виявлено також 1352 порушення правил перевезення пасажирів і експлуатації автобусів та мікроавтобусів. Понад 480 водіїв притягнуто до адмінвідповідальності за керування автобусами, переобладнаними з порушенням вимог стандартів, технічно несправними та відповідно не укомплектованими, 195 – за перевантаження автобусів, понад 200 – за керування без відповідних документів (схеми маршруту, розкладу руху, подорожнього листа, тимчасового реєстраційного талону), 16 – керування без категорії «Д».
Працівники УДАІ від початку року оглянули 8857 автобусів і виявили майже 5700 порушень Правил дорожнього руху, 2241 з яких – керування перевантаженими автобусами, 991 – керування несправними транспортними засобами, 599 – надання послуг без подорожнього листа, схеми маршруту, розкладу руху, тимчасового реєстраційного талону, 51– без відповідної категорії, 79 – без посвідчення водія.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *