Без пайового внеску дозвіл на будівельно-монтажні роботи у Чернівцях не надаватимуть

Без пайового внеску на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури дозвіл на будівельно-монтажні роботи у Чернівцях не надаватимуть

Положення про порядок залучення та встановлення розміру пайової участі (внеску) фізичних та юридичних осіб у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури Чернівців набрало чинності 1 січня 2009 року.

Воно поширюється на всіх фізичних та юридичних осіб при будівництві (реконструкції) об’єктів незалежно від їх форм власності і будь-якого призначення на земельних ділянках, що знаходяться у користуванні або безоплатно передані у власність шляхом приватизації (при зміні цільового використання).

До пайової участі (внеску) у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів не залучаються фізичні та юридичні особи у разі здійснення будівництва:

– Об’єктів будь-якого призначення на замовлення органів державної влади або органів місцевого самоврядування за рахунок коштів державного та/або місцевого бюджетів;

-Будинків житлового фонду соціального призначення та доступного житла;

– Об’єктів, що споруджуються замість пошкоджених або зруйнованих внаслідок стихійного лиха чи техногенних аварій;

– Житлових будинків за кошти населення на земельних ділянках, наданих громадянам для будівництва житлових будинків;

– Об’єктів соціальної сфери (дитячих дошкільних закладів, загальноосвітніх та спортивних шкіл, об’єктів позашкільного виховання, охорони здоров’я, соціального забезпечення тощо) за умови передачі їх у власність територіальної громади м.Чернівців;

– Об’єктів незавершеного будівництва, що були придбані при приватизації;

– Релігійно-культових будівель;

– Об’єктів історико-архітектурної спадщини (без перепрофілювання) для збереження історико-архітектурних пам’яток;

– Доріг, тротуарів, підземних переходів, об’єктів інженерного забезпечення, енергозбереження та енергопостачання: насосних станцій, водопровідних, каналізаційних, дренажних та теплових мереж, бойлерних, котелень, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів, підстанцій, газових розподільчих пунктів, ліній електропередач загального користування, які знаходяться за межами земельної ділянки за умови передачі їх у власність територіальної громади м.Чернівці;

– Підземних паркінгів;

– Промислових та виробничих об’єктів на земельних ділянках, які знаходяться у користуванні;

– Об’єктів на земельних ділянках, що придбані прямим викупом або на конкурентних засадах у міської ради.

Величина пайової участі (внеску) у створенні інженерно – транспортної та соціальної інфраструктури визначається у відсотках від загальної вартості будівництва об’єкта містобудування.

Граничний розмір пайової участі (внеску) на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Чернівців не може:

– перевищувати 10 відсотків загальної вартості будівництва об’єкта містобудування – для нежитлових будівель і необхідних інженерних мереж та/або споруд (крім будівель закладів культури та освіти, медичного і оздоровчого призначення);

– перевищувати 5 відсотків загальної вартості будівництва об’єкта містобудування – для житлових будинків, будівель закладів культури та освіти, медичного і оздоровчого призначення з необхідними інженерними мережами та/або спорудами.

Фізичні та юридичні особи несуть відповідальність за достовірність представленої інформації щодо кошторисної вартості об’єкта будівництва.

При збільшенні кошторисної вартості об’єкта будівництва з фізичними та юридичними особами укладається додатковий договір до основного, де зазначається уточнена сума пайового внеску.

Після укладання договору про пайову участь фізичні та юридичні особи протягом трьох місяців сплачують 25% від загальної суми пайового внеску. Решта суми сплачується єдиним платежем або частинами за графіком, що визначається договором. Граничний термін сплати пайового внеску не повинен перевищувати одного місяця до планової здачі об’єкта містобудування в експлуатацію.

У випадку несвоєчасної сплати пайового внеску фізичні та юридичні особи сплачують штраф у розмірі одного відсотка від залишкової суми за кожен місяць прострочки.

Кошти, отримані як пайова участь (внесок) фізичних чи юридичних осіб, використовуються виключно на створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м.Чернівців.

Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю у Чернівецькій області рекомендовано не надавати дозвіл на виконання будівельно-монтажних робіт об’єкта містобудування фізичним і юридичним особам, які не уклали договір про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Чернівців.

Прес-центр Чернівецької міської ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *