Атеросклероз: харчі ділимо навпіл

Основні принципи дієтотерапії при атеросклерозі можна сформулювати так:
* зменшити вживання жирів, багатих на холестерин (вершкове масло, тваринні жири), і кухарської солі (до 3-5 грамів на добу);
* збільшити вживання клітковини і складних вуглеводів (овочі та фрукти), продуктів, що містять поліненасичені жирні кислоти (риба, морепродукти, олії).
Хворим на атеросклероз чи гіпертонічну хворобу треба засвоїти: усі страви діляться на те, що можна, і те, чого не можна.
Рекомендуються
Хліб пшеничний з борошна 1-2 сорту, житній з борошна сіяного та обдирного, зерновий та докторський хліб, сухе, не здобне печиво, випічка з сиром, рибою, м’ясом, додаванням мелених пшеничних висівок, соєвого борошна.
Супи: овочеві та вегетаріанські, з крупами, фруктові, молочні.
М’ясо й птиця нежирних сортів, відварені, запечені, заливні. Дієтична ковбаса, нежирна шинка. Риба нежирна, відварена або запечена, куском або рублена. Морепродукти (морський гребінець, мідії, морська капуста тощо).
Молоко й кисломолочні продукти, сир нежирний, малосолений. Білкові омлети. Крупи: гречана, вівсяна, пшоняна, ячна – у вигляді розсипчастих каш, запіканок, крупеників.
Овочі: капуста усіх видів, буряк і морква – дрібно шинковані, кабачки, гарбуз, картопля, зелений горошок у вигляді пюре, свіжі огірки, томати, листя салату. Вінегрети і салати на олії, додавати морську капусту. Салати з морепродуктів.
Фрукти, ягоди: сирі, сухофрукти, в компотах, желе, мусах, самбуках – напівсолодкі чи на ксиліті.
Соуси: на овочевому відварі, заправлені сметаною, молочні, томатні, фруктово-ягідні.
Спеції: ванілін, кориця, лимонна кислота.
Напої: неміцні чай та кава, з лимоном або молоком. Кавові напої, соки овочеві та ягідні, відвари шипшини та пшеничних висівок.
Обмежити
* Яйця, бажано зварені «в мішечок», – до 3 на тиждень
* Сметана – лише у стравах. Рис, манку, макаронні вироби. Зелень – лише у стравах.
* Оселедець – вимочений. Майонез, хрін. Вершкове масло та олія – лише для приготування страв.
Виключити
* Вироби з листкового та
здобного тіста.
* М’ясні, рибні, грибні бульйони, супи з бобових.
* М’ясо качки та гуся, печінку, нирки, ковбаси, копченості, консерви.
* Рибу жирну, солену й копчену, консерви, ікру.
* Солений та жирний сир, вершки, сметану, жовтки яєць.
* Редьку, редис, щавель, шпинат, гриби, солоні й мариновані огірки та помідори, гострі закуски.
* М’ясні, рибні, грибні соуси, перець, гірчицю.
* Шоколад, кондитерські вироби з кремом, морозиво, виноград, цукор, мед (замість цукру), варення. Міцні чай та каву, какао.
*М’ясні та кулінарні жири.

Галина ЛІПКО, лікар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *