Алярм! Чадні гази!

Вже четверо людей загинули від отруєння чадним газом у Чернівецькій області з початку року. Статистика насправді дуже тривожна, адже, наприклад, минулого року загинула лише одна людина. Гинуть в більшості випадків молоді люди, студенти або заробітчани, які знімають приватне житло, не знають правил  користування газовими приладами, ігнорують елементарні правила безпеки.

Більш ніж два тижні пролежало у квартирі на Турецькій площі тіло дівчини, яка, повернувшись з роботи додому, включила піч і заснула. Пропрацювавши кілька годин, кахель печі засипався, перекрилися газоходи і увесь чадний газ пішов всередину. В розпечену квартиру не можна було одразу навіть зайти, стояв страшенний сморід, дим…

У місті Кіцмані від чадного газу загинув 19-річний студент. В Садгорі через несправні димо-вентиляційні канали вчаділи 20-річні хлопець з дівчиною. На будинку нещодавно робили ремонт фасаду і закрили плівкою вентиляційний отвір…

За словами керівника ВСТ «Житловик» Василя ТИМОФЄЄВА, в сучасних квартирах із металопластиковими вікнами і броньованими дверями часто бракує вентиляції. Якщо ж немає вентиляції – може виникнути зворотна тяга.

– Котлу для горіння потрібен кисень. Якщо він працює безперервно, на горіння може піти весь кисень з кімнати. Тож якщо притоку повітря через відчинене вікно чи вентиляцію немає, тоді котел забирає кисень ззовні, а в кімнату викидає продукти згоряння, – каже Василь Тимофєєв.

Фахівці вкотре наголошують – до приміщенні з котлом обов’язково має бути забезпечений притік повітря! Через вентиляційні отвори, чи навіть через звичайну привідкриту квартирку. Інакше може статися трагедія.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *