Ожиріння, укуси, удари – серед причин жіночого раку

У структурі причин смертності прекрасної статі онко посідає друге місце після хвороб системи кровообігу

 

Злоякісні пух­лини жіночих статевих органів – причина смертності №1 працездатних жінок у світі. Серед онкозахворювань жінок в Україні лідирує рак молочної залози, і щороку зростання становить 1-3%. Більше ніж у третини хворих цю недугу лікарі виявляють уже в занедбаних стадіях, коли вплинути на процес неможливо…

                                 Рак – генетична хвороба?

Наскільки великим є ризик захворіти, якщо на рак нездужали бабуся, мама чи сестра? Це питання хвилює багатьох. Так ось, лише 5-10% усіх випадків раку молочної залози пов’язані зі спадковістю (мутації в генах). Тож варто знати, що можливість розвитку раку більше залежить від факторів зовнішнього середовища, ніж від спадкової схильності. Тому жінкам, у родинах яких були хворі на рак молочної залози, треба особливу увагу приділяти способу свого життя — не курити, не зловживати алкоголем, контролювати масу тіла, уникати стресів, не робити абортів. Варто відстежувати й гормональний статус організму (гормони репродукції, щитовидної залози, надниркових залоз), а після 35 років щороку відвідувати мамолога.

               Чинники розвитку раку молочної залози

1. Вік – 40-60 років.

2. Пізня перша вагітність або її відсутність.

3. Надмірна вага тіла.

4. Рак молочної залози у сестри або матері.

5. Дисгормональні доброякісні захворювання молочних залоз.

6. Відсутність або короткий період годування грудьми.

7. Сексуальні розлади.

8. Гінекологічна патологія.

9. Гіпотиреоз.

Незалежно від того, належить жінка до групи ризику чи ні, вона не повинна ухилятися від онкопрофоглядів і має навчитися обстежувати свої молочні залози.

Ознаки сімейного ракового синдрому: двоє та більше родичів мають рак одного й того ж органу; двоє та більше родичів першого ступеня спорідненості мають рак різної локалізації (наприклад, рак шлунка, матки, легені, саркоми); троє і більше родичів з гормонозумовленими пухлинами (наприклад, рак молочної залози, рак яєчника, рак матки) тощо. У близнюків, до речі, пухлини виникають в одному віці і в одних і тих же місцях. А ще у кожному наступному поколінні вони з’являються у більш молодому віці.

Вважалося, що рак – недуга зрілого віку. Та, на превеликий жаль, за останні два десятиріччя ця хвороба значно помолодшала.

До профілактики сімейного ракового синдрому належать онкогенетичні консультації, наступні клінічні й лабораторні обстеження, а також визначення мутацій генів у спеціальних лабораторіях. В Україні така робота поки що перебуває на початковій стадії.

У кожної третьої жінки з раком молочної залози за рік-півтора до виявлення хвороби ставалася травма молочної залози: удар, стискування, укус. І це має наукове пояснення, бо утворена на місці травми сполучна тканина набуває здатності виробляти естрогени (один із двох типів гормонів, які виділяються зрілим яєчником) позаяєчниковим шляхом. Причому їхня концентрація в молочній залозі може зростати в десятки разів вище норми.

                            Самообстеження молочних залоз

Його слід проводити щомісяця першого тижня після менструації, бо в цей період молочні залози не напружені та не збільшені, а жінки в менопаузі повинні робити огляд певного дня місяця (наприклад, у дату свого народження).

  1. Огляд. Жінка стає перед дзеркалом з піднятими догори руками і оглядає свої молочні залози, порівнює їхній розмір, виявляє нерівності на поверхні шкіри, тріщини та перевіряє, чи є виділення із сосків.
  2. Пальпація. Її проводять лежачи, підставивши під лопатку подушечку або валик. Пальпацію молочної залози виконують усією протилежною рукою обережно, без натискання. Дослідження проводять у трьох положеннях: рука вгору за голову, рука в сторону та вздовж тіла. Спочатку пальпують зовнішній бік залози, йдуть пальцями від соска назовні, потім – внутрішній бік від соска до грудини. Натисніть на ареолу та сосок і перевірте, чи немає виділень, далі – пальпуйте підпахвові впадини та надключичні ямки з метою виявлення збільшених лімфовузлів.

Жінку повинна насторожити зміна форми й розміру грудей, затвердіння або потовщення, висипи, заглибини чи горбики на шкірі, біль. На сосках – кров’яні або безбарвні виділення, намокання чи висипи на соску чи навколо нього, затвердіння, втягнення. Насторожити має і припухлість чи набряк у пахвових ділянках. При певних навичках жінка може самостійно знаходити патологічні утворення в молочних залозах від 0,5 до1 сму діаметрі, що має велике значення саме для ранньої діагностики раку.

                     Неправильне харчування збільшує ризик занедужати

Надлишкова маса тіла та вживання їжі, що містить велику кількість жирів є чинниками ризику захворювання на рак молочної залози. Деякі продукти харчування здатні зменшувати або збільшувати ризик розвитку раку молочної залози, тож:

…питома вага жирів у щоденному раціоні не повинна перевищувати 30%.

…замінюйте тваринні жири рослинними.

…обмежуйте споживання кондитерських виробів, цукерок, шоколаду,  вершків, жирних сортів сиру та м’яса, копченостей.

…віддавайте перевагу білому м’ясу та рибі;

…щоденно споживайте різноманітні свіжі овочі, фрукти та соки;

…збільшуйте сповживання клітковини (хліб з борошна грубого помолу, каші, багаті на клітковину овочі, особливо свіжі, зелень, бобові);

…не зловживайте алкогольними напоями.

Олександр ІВАЩУК, професор, завідувач кафедри онкології та радіології БДМУ,Тетяна КРУК, асистент кафедри

                   Не захоплюйтеся жирним під час вагітності!

Адже жінки, які під час вагітності харчуються жирними продуктами, в разі народження дівчинки ризикують «подарувати» своїй дитині ожиріння або рак молочної залози. Лікарі з Університету Окленда в Новій Зеландії виявили, що дієта з високим вмістом жирів під час дозрівання ембріона шкідлива для майбутнього здоров’я дівчаток, оскільки таке харчування спричиняє ранню статеву зрілість, гормональний збій у підлітковому віці, порушення щомісячних менструальних циклів і збільшення ризику ракових пухлин у грудній ділянці.

Жири, отримані матір’ю під час вагітності, позначаються на розвитку організму дитини, особливо у дівчаток. Це спричиняє в майбутньому проблеми ожиріння – адже малятка у таких матерів народжуються вже з великою кількістю жирів у тілі, яких важко позбутися, навіть якщо в майбутньому дитина харчуватиметься правильно. Педіатри рекомендують мамам виключити з харчування всі смажені страви, особливо м’ясні (сосиски, ковбаси, відбивні, бекон, салямі) і солодке, а також вибирати знежирене молоко та йогурти, готувати їжу на пару й споживати більше риби та птиці. Жирні продукти кардинально змінюють вироблення важливих гормонів в жіночому організмі, а комбінація перед – і післяпологових чинників харчування зачіпає репродуктивне дозрівання, репродуктивну здатність і здоров’я дівчаток, які народяться.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *