Карпати зникнуть – не буде й буковинців

І станеться таке невдовзі, якщо варвари ХХІ століття й надалі поводитимуться з гірськими лісами так, як це зафіксоване на знімку.

Изображение 274

 

Світлина зроблена торік. А вже нинішнього, 2013-го, ця смуга вирубаного лісу, якою згори, замість того, щоби трелювати повітрям, скидають зрубані дерева, розширилася майже до самісінького водоспаду, розташованого неподалік. А менший водоспад уже й поглинула. Шалені темпи, погодьтеся. І вони налякали не тільки мешканців села Розтоки, що на Путильщині, а й тих, хто щороку приїжджає туди відпочивати. Тож люди і повідомили редакції про те, що гірськими потоками розбрелися гусеничні трактори, спричиняючи смерть видовому різноманіттю місцевої флори й фауни.

Тим часом офіційні екологи та охоронці природи «присипляють» громадськість, як факір кобру: у нас усе, мовляв, добре. Приміром, під час нещодавнього «круглого столу», присвяченого проблемі незаконного вибору гравійно-піщаної суміші з річок Західної України, Борис Баглей, начальник держуправління охорони природи, запевнив присутніх, що гірські ріки Буковини повноводні. Натомість київський еколог Олег Листопад не залишив журналістам жодного оптимізму: рівень Прута біля Чернівців упав на півтора метри. Вода тікає з Буковини, а це означає, що пішли вглиб на 1,5 м і грунтові води. «Оскільки Україна вважається вододефіцитною, карпатські річки потрібно берегти, як зіницю ока», – каже голова громадської екоорганізації «АкваБук», голова Громадської екологічної ради при державному управлінні охорони навколишнього природного середовища професор Ярема ТЕВТУЛЬ. – Тому гусеничні трактори в Карпатах – це не просто біда, це – злочин проти майбутнього».

– Яремо Юрійовичу, до слова: нині відзначаємо Міжнародний день клімату. Як відомо, збереження клімату – одне з найглобальніших завдань, серед тих, які нині стоять перед людством. А що для цього треба зробити, скажімо, кожному з нас? 

– Зменшити негативний вплив на клімат може кожний. Хоча на перший погляд це нібито й  дрібниці, але варто менше користуватися автомобілем, а ще краще – віддати перевагу велосипеду. Бо скандинави є зовсім не дурними людьми… Використовуйте у квартирі енергоощадні джерела освітлення, саджайте дерева і захищайте зелені насадження, що вже існують. А нам, буковинцям, є що берегти. Карпати! Це і наша гордість, і наш захист.

Ще я наголосив би на тому, що не треба спалювати сміття на городі, особливо пластикові пляшки, бо продукти згоряння насичують атмосферу токсичними відходами. Як, зрештою, і дим від цигарок є внеском у забруднення атмосферного повітря. Українці ж  наразі витрачають на цигарки більше грошей, ніж на головні продукти харчування – хліб, молоко і м’ясо. Є над чим замислитися.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *