…І рота не відкривай без адвоката

Новий Кримінальний процесуальний кодекс, який набрав чинності в листопаді минулого року, передбачає  обов’язкове залучення захисника від самого початку спілкування підозрюваного з правоохоронними органами. Для того, щоби забезпечити таку можливість і тим громадянам, що не мають власних коштів на адвоката, Україні створюються центри безоплатної правової допомоги.

advokat

 

Між тим, сьогодні ще не кожний слідчий усвідомив, що не має права ставити жодного запитання, допоки до затриманого не прибув адвокат. Відтак на практиці все відбувається зовсім інакше: правоохоронці тримають підозрюваного без адвоката кілька годин, іноді навіть добу – і тільки потім повідомляють центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги. А до того часу вже понаскладали безліч різних протоколів – і все намарно, бо за новим Кримінальним процесуальним кодексом (КПК) протоколи, складені без присутності захисника затриманого, в суді не братимуть до уваги.

І нехай у 95% підозрюваний – це злочинець, який має сидіти в тюрмі, та сидіти він повинен за правилами і порушувати їх, як зазвичай це роблять наші міліціянти, не можна.

Відтепер і правоохоронцям, і затриманим доведеться звикати до того, що, окрім сторони обвинувачення, представленої прокурором, слідчим, які діють від імені держави,  ще у процесі слідства сама держава обов’язково забезпечує захист для створення паритету сторін. Звісно, раніше теж існували адвокати, та їм треба було платити, а не в кожного затриманого є на це кошти. І якщо держава, з одного боку, наймає прокурора та слідчого, щоби когось звинуватити, то вона повинна, з протилежного боку, найняти людей, які повинні людину захистити.

До новацій призвичаюємося важко. Найбільше проблемних питань виникає саме з боку захисту. І найперше з них – вчасний доступ до обвинувачуваного чи підозрюваного.

Поки що час фактичного затримання часто (зі слів затриманих) не співпадає з часом, зазначеним у протоколі затримання, захисника не допускають до затриманої особи, порушується й право захисту на конфіденційне побачення із затриманим.

Отже, найперша адвокатська порада будь-якому затриманому: «І рота не відкривай без адвоката».

Про усі ці проблеми говорили учасники «круглого столу» на тему «Особливості практичної реалізації норм нового кримінального процесуального кодексу та Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та зміни до ККУ в частині відповідальності юридичних осіб», проведеному за сприяння Адвокатського об’єднання «Юридична Компанія «Фортуна», Чернівецького регіонального відділення Асоціації правників України, адвоката Павла Боднара і за підтримки Чернівецького обласного Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Серед причин виникнення таких проблем, – наголосив директор центру Аркадій МУНТЯНУ, називали і психологічні стереотипи, і технічні збої в організації безоплатної правової допомоги. Хоча є й надія на поліпшення ситуації  з дотриманням законності в кримінальному провадженні в Україні.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *