Грипу нема, а хворих чимало

Цього року вірусна інфекція небезпечна ускладненнями – бронхітом та пневмонією

Чернівчани масово хворіють на гострі респіраторні вірусні інфекції. У дорослих і в дітей виникає дуже висока температура, а вже на третій-четвертий день недуги в них діагностують бронхіт або пневмонію. Санепідеміологи запевнюють: це ГРВІ, а не грип.

Кількість хворих зростає в геометричній прогресії. Нині вже 9 шкіл закрили на карантин. Ледь не удвічі збільшилася кількість викликів лікарів.

– У сина була температура 38,5 градусів. Вранці я зателефонувала, щоби викликати дільничного педіатра, а в реєстратурі мені запропонували збити температуру і прийти на прийом. Мовляв, викликів багато, – розповідає Ольга, чернівчанка. – Мене це дуже обурило! Моїй знайомій узагалі сказали, що лікар не прийде, якщо температура нижча за 38,0. Я розумію, що навантаження зараз шалене, але це ж їхня робота!

– Кількість хворих зараз збільшилася майже удвічі. В основному батьки викликають лікаря додому, бо не можуть збити температуру, – каже практикуючий лікар-педіатр. – Майже в усіх однакова клінічна картина: спочатку висока температура без симптомів, на другий день – кашель, а вже на третій-четвертій – бронхіт чи пневмонія. На жаль, практично не виходить обійтися без антибіотиків.

Коли не вдається збити температуру, чернівчани викликають «швидку». Нині кількість звернень збільшилася на 40-50 у день.

– Саме через скарги на підвищену температуру кількість викликів значно зросла. Зокрема, якщо зазвичай по місту в день маємо 170-180 викликів, то зараз – 210-220, – констатує Володимир ЄЛЕНЄВ, директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. – Зазвичай спостерігаємо таке кожного «грипозного» сезону – восени та наприкінці зими – на початку весни. Минулої осені не було спалаху захворювань на грип та ГРВІ, тому кількість викликів не зростала. А зараз саме пік вірусних інфекцій. Бригади намагаються не затримуватися на викликах. Хворому з високою температурою вколюють жарознижувальне та знеболювальне. А якщо температура не спадає або є підозри на ускладнення, хворого можуть госпіталізувати до стаціонару.

Трохи легше переносять вірусну інфекцію дорослі. Щоправда, і вони страждають через ускладнення.

– Дорослі, звісно, навіть з температурою приходять до поліклініки. Хоча зараз цього робити не варто: це сприяє розповсюдженню інфекції. Тож краще все ж таки залишатися вдома і викликати лікаря, – каже практикуючий терапевт. – Окрім звичних симптомів хворі скаржаться на сильну слабкість, ломоту в суглобах. На п’ять-шість днів ГРВІ вкладає дорослих людей у ліжко. І тут важливо все-таки «вилежати», щоби не допустити ускладнень.

Попри те, що симптоми ГРВІ дуже подібні до грипу, жодного випадку саме грипу в області наразі не зафіксовано.

– За медичною допомогою з приводу ГРВІ звернулося 57 тисяч буковинців. Найвищий рівень захворюваності спостерігається серед жителів Чернівців, Заставнівського та Хотинського районів, – констатує Наталя ГОПКО, головний державний санітарний лікар Чернівецької області. – Проте ситуація все ж таки не є епідемічною. Та на карантин закрили школи, в яких захворіло понад 25% учнів.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії», фото Альони ЧОРНОЇ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *