Жадан і Собаки: поезія в ритмі ска-панку або «Ляпас суспільному смаку»

 Кількатисячний натовп пристрибував 7 вересня в Літньому театрі Чернівців на презентації «Бийся за неї» – нової платівки харківського ска-панк-гурту «Жадан і Собаки в космосі».

DSC_0548

 

«З тими з вас, хто виживе, ми побачи­мося після концерту, а з тими, хто помре, – побачимося у пеклі!». Такими словами харківський поет і фронтмен гурту Сергій Жадан задав напруги концерту.

Свій виступ музиканти розпочали з го­стросоціальних бойовичків: «Бюджет» («…і народним депутатам до останнього обранця треба міцно і надійно тебе взяти за яйця») та «Безробітні» («Довкола стільки статків, довкола стільки роботи. Звідки ж беруться такі як ми – голодні та безробітні?»).

А далі «Собаки…» рвали публіку ще більш нещадно. Під час виконання пісні, яка дала назву альбому – «Бийся за неї» – розпашілі прихильники видерлися на сцену і влаштували невеличкий слем (щоправда слабенький, порівняно із тими, що мені довелося бачити, але під сценою було не менш гаряче).

DSC_0543

Гурт здійснив у Чернівцях невеличку анархореволюцію і у віршовано-музичній формі висловив протест буквально проти всього на світі – проти расизму, проти сірос­ті мас, проти засилля імпорту і навіть проти зажерливого мера Харкова («Давай Гєш, давай ї@ош, в тебе одного є такий Порш…»).

Та звучали не лише пісні з нової платів­ки, але й старі композиції «Радіо Харків», «Зброя пролетаріату» тощо. Музиканти «тримали» публіку до останнього, а при­хильники в свою чергу стрибали, підспіву­вали, слемились і всіляко підтримували цю дику, шалену панк-енергетику.

DSC_0595

Уже справжній рок-поет Сергій Жадан зізнався, що востаннє виступав у Чернівцях три роки тому і радий, що в нас нічого не змінилося: «Приємно знову вийти на сцену, звук у вас такий же фіговий, а ви все такі ж прекрасні!».

До слова, під час концерту музиканти закликали чернівчан пожертвувати гроші на допомогу військовим у зоні АТО. За вечір волонтери зібрали майже шість з полови­ною тисяч гривень.

«Жадан і Собаки» із виходом третьої платівки «Бийся за неї» немов переродилися. Тепер це не просто сайд-проект відомого по­ета з музичним колективом. Це самодостатній ска-панк-гурт із гостросоціальними текста­ми, ріжучими гітарними рифами та потужною духовою секцією, який став достойною за­міною білоруському «Ляпісу Трубєцькому», який нещодавно припинив своє існування. Це новий Жадан, який залишив барикади Майдану, але зберіг у собі дух революції. Це поезія, яка, немов «ляпас суспільному сма­ку», закликає битися за Неї. За Любов, Жінку, Батьківщину? У кожного своя Вона!

DSC_0554DSC_0533DSC_0562DSC_0592DSC_0579

Руслан КОЗЛОВ, «Версії», фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *