Заморська екзотика на чернівецькому городі

dendrosad

«Заземлитися» і поговорити з рослинами – насолода, яку кожного дня переживає чернівчанка Лариса КУБАСОВА. Жінка втілила у життя давню мрію – розвела вдома дендросад із рослин та квітів, які в нашому кліматі дуже важко приживаються…

Гранат, інжир, бананова пальма, гібіскус, хоста, астильба, австралійська папороть, лавр, оливкове дерево, рододендрон, вегелли, пухоплідник – це далеко не всі рослини, які просто на городі під відкритим небом живуть у Лариси Миколаївни. Росте тут і нині плодоносить полуниця. Дбайлива господиня збирає врожай аж до перших морозів…

Паростки з усього світу

– Коли виїжджаю на відпочинок чи у відрядження за кордон, обов’язково привожу із собою листочок чи паросток якоїсь незвичайної рослини. Не раз везла квіти із Польщі, Німеччини, Голландії, Швеції. Часом рідкісні рослини віддаю до ботанічного саду. Серед них – їстівний каштан, вирощений самотужки, хурма тощо, – розповідає пані Лариса.

Намалювати квітами…

Лариса Миколаївна разом із сином та чоловіком займаються ландшафтним дизайном. Саджають різноманітні рослини – мохи та квіти – таким чином, аби на землі сформувався малюнок, обкладають камінням і створюють «альпійські гірки». І хоча в городі Лариси Миколаївни ростуть лише взірці, жодний перехожий не пройде повз, не замилувавшись цим чудом.

– Аби зробити гарний газон, потрібен щоденний догляд. Найголовніше – приготувати землю. Для цього просіюємо її через дрібну сітку, видаляємо корінці бур’янів. Далі цей газон 1,5-2 місяці поливаємо, доглядаємо, видаляємо пророслі бур’яни. Аж тоді починаємо сіяти… Тільки після такої кропіткої праці із землі виростає справжнє мистецтво.

– Дуже люблю свої рослини, тому жодного молодого паростка не викидаю, розпродую їх за смішними цінами. Цим добряче користуються «бізнесмени» з базарів та магазинів: купують у мене вазони, а потім перепродують у кілька разів дорожче, – зітхає пані Лариса.

Оранжерея у вітрині

– Мої батьки – геологи. Практично все дитинство провела у горах, лісах, тундрі. Завжди намагалася викопати якусь цікаву рослинку, принести її додому і дати їй нове життя. Згодом, уже дорослою, жила на 5-му поверсі багатоповерхівки на проспекті Незалежності. На моєму балконі завжди була безліч квітів та зелені. Але все ж туди не вмістиш! Тож і носила рослинки до великого книжкового магазину, що був тоді на проспекті. Власники дозволили мені у вітрині зробити оранжерею. Там були і бананові пальми, і мандарини. Людям подобалися рідкісні рослини, що прикрашали магазин, і вони почали відривати собі паростки, пошкоджуючи цим рослинки. Тому я брала паперові стаканчики, саджала туди росточки і вивішувала надпис, що квіти можна брати безкоштовно, – тільки б не ламали рослини…

Нині віддаю паростки до Кадетського ліцею в Новодністровську, до геріатричного пансіонату в Заставні, дитячого відділення Чернівецької обласної лікарні.

Рослини реагують на слова

– Згадую випадок. Приходить до мене сусідка, в якої росла розкішна китайська троянда. У той час вона рясно цвіла. І раптом – осипалась! Сусідка в сльозах: «Рятуй троянду!». Я одразу запитала, що господиня сказала рослині. З’ясувалося, що жінка під час прибирання сказала, що троянда виросла величезна, займає багато місця і закриває світло. Тож довелося їй просити пробачення у квітки. Рослина ж росла, для господині старалася…

Тому завжди дотримуюсь принципу: чим більше добрих, ласкавих слів чує рослина, тим здоровіша вона й гарніша. Якщо ж до рослини ставитися негативно, вона може загинути.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Нині Лариса Миколаївна проводить осінній розпродаж кімнатних рослин для студентів і школярів. Різноманітні рідкісні квіти коштують від 5 грн. Хто любить прикрашати свою оселю вазонками, може звертатися за телефоном 050 17 23 343.

Свідоцтво про державну реєстрацію Серія ВО1 № 401574

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *