«Захарецький гарчик» – фестиваль… наївний!

Фестиваль «Захарецький Гарчик» – зворушливі моменти свята
Фестиваль «Захарецький Гарчик» – зворушливі моменти свята

10 ювілейний «Гарчик» у Підзахаричах не здивував… Зате приніс масу задоволення!

Креативу, товариші!

Організатори урізноманітнили фестиваль, додавши до майстер-класів та розважальної програми круглий стіл і конференцію. Консолідація, організаційний розвиток, роль та діяльність громадських організацій, громадянське суспільство – так би мовити «теги» цих заходів. Обмін досвідом, діалог, нові контакти та інформація – беззаперечні плюси цієї частини фесту.

– Я дізнався, що саме може зробити громада, при розумній організації, взаємодії з фондами. Через особливу ментальність, сільські громади часом «недопрацьовують» і поводять себе пасивно. Тому, подібне навчання – корисна річ, – поділився враженням від конференції начальник відділу освіти Путильської РДА Володимир ГРЕБЕНЩИКОВ.

Гуцулам – менеджера

Офіційне відкриття, святковий концерт, ярмарка… Ювілейний «Гарчик» – дійство камерне – зібрав, як завжди, щирих прихильників автентики. Порадувала велика кількість відвідувачів у вишиванках.

– «Захарецький Гарчик» – фестиваль наївний! – висловила несподівану думку студентка Юлія з Чернівців, яка дізналася про фест з газети «Версії».– На жаль, він мало рекламується. Організаторам не завадило б знайти гарного менеджера, який «розкрутив» би логотип фесту і зробив його більш відвідуваним. З таким «наївним» підходом, «Гарчик» ніколи не стане «модним», як «Арт-Поле» чи «Терра Героїка», куди з’їжджаються десятки тисяч людей.

Утім місцева мешканка Лідія Коваль розповіла «Версіям», що «Гарчик» став для багатьох підзахарецьких родин грандіозним святом, як 8 березня чи Новий рік. А щодо десятків тисяч гостей сказала, що Підзахаричі – село маленьке, людям ніде буде розміститися.

Рецепт самогону з бібліотеки Стефаника

– На «Гарчик» ідемо всією родиною: файно вбираємося і гуляємо цілий день, – каже інша підзахаречівська газдиня Зірка Шпитко. – Крім того, ще й вторгуємо трохи: продаємо чаї на травах, калганівку, гогодзівку – це горілка, настояна на гогодзах, тобто брусниці, а також кизилівку. Подобаються нашим гостям солені грибочки. Та й кілька відер цілющих гогодзів у мене «розлетілися».

Андрій зі Стрия на «Гарчику» вперше. Чоловік продає мед, свічки та медовуху.
– Моя продукція користується хорошим попитом, бо натуральна та якісна: скажімо, на виготовлення однієї свічки потрібно 2,5 роки. Якщо сім’я має 300 вуликів – займатися «медовим» бізнесом не так вже й важко, – зізнався Андрій. – Ексклюзивом є настоянка «Княжий мід», до неї входять понад 20 видів різноманітних трав, прополіс і мед. Мій тесть – науковець, він має доступ до бібліотеки Стефаника. Саме там він і «підчитав» рецепт цього княжого напою.

Вироби з бісеру – для лікування простати

Окрім кулінарних цікавинок, якими був переповнений фестиваль: копченого м’яса, картоплі зі шкварками, мамалиги, на «Гарчику» було чимало картин, вишиванок і прикрас. Мою увагу привернув дідусь, який продавав прикраси ручної роботи з бісеру. Виявляється, в чоловіка складна форма аденоми простати. Тож він виготовляє брелки, браслети, гердани та кольє, а за виручені гроші купує ліки.

– На жаль, сьогодні мені не пощастило. Поставив мінімальні ціни, аби люди мали можливість купити собі щось на пам’ять.

«Родзинкою» цього фестивалю, як і всіх попередніх, став улюблений напій гуцулів та туристів «калганівка» – сімдесятиградусний напій, настояний на корені калгану (рослини з сімейства імбирних). Він підвищує імунітет, потенцію і настрій!

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Три покоління родини Фалафівок під оплески виконали коломийку «Гості наші приходящі, гості наші файні»
Три покоління родини Фалафівок під оплески виконали коломийку «Гості наші приходящі, гості наші файні»
Хрещениця Марії Шпентюк (зліва) Галя Копчук уже талановита майстриня. Недарма ж вона з роду всевітньо відомого різьбяра Шкрібляка
Хрещениця Марії Шпентюк (зліва) Галя Копчук уже талановита майстриня. Недарма ж вона з роду всевітньо відомого різьбяра Шкрібляка
Травниця Олена Томнюк ходить за зіллям високо у гори. А ще вона збирає коломийки, колядки та лікувальні примовки
Травниця Олена Томнюк ходить за зіллям високо у гори. А ще вона збирає коломийки, колядки та лікувальні примовки

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “«Захарецький гарчик» – фестиваль… наївний!”