Як називали малят на Буковині торік: поширені та рідковживані імена

У  Відділі державної реєстрації актів цивільного стану у Чернівецькій області підбили підсумки щодо імен, якими називали новонароджених дітей у 2021 році.

Так, хлопчиків найчастіше називали  іменами: Андрій, Олександр, Микола, Іван, Максим, Дмитро, Даміан, Богдан, Володимир, Сергій, Назар. Дівчаток –  Анна, Анастасія, Софія, Вікторія, Марія, Ольга, Мілана,Катерина.

Часто батьки обирали для своїх синів і дочок і  рідковживані та незвичні для нашої місцевості імена. Серед таких цікавих імен –  чоловічі: Єлісей, Тобіас, Яніс, Еліас, Никодим, Остін, Дерин, Ратмир, Амір, Аран, Саймен, Кіпріан, Никторіе, Жьозеф,Тагір,Мішель,Лінар,Савємій, Кулею, Рубєн, Антоніо-Флорін. Жіночі: Ноєм, Петрунеля, Лавінія, Крісіана, Арія, Єлла, Ноемінь, Євламія, Євіміна, Соріна, Сунаміта, Іонелла, Сінтіа, Поліанна, Аполінарія, Лоредана, Паула, Ренесма, Теона.

Ім’я здавна є засобом індивідуалізації людини в суспільстві та належить до особистих немайнових благ фізичної особи. Значення цього блага в цивільному обігу полягає в тому, що фізична особа набуває прав і створює для себе цивільні обов’язки, а також здійснює ці права і виконує ці обов’язки від свого імені.

Відповідно до чинного законодавства батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше ніж через один місяць з дня народження дитини зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану, і одночасно дати їй прізвище, ім’я та по-батькові.

Однією із складових права на ім’я є право розпорядження ім’ям, одним з його найпоширеніших видів є право на зміну імені. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я. Змінити ім’я  можна і з  чотирнадцяти років,  але за згодою батьків або  піклувальника.

Південно-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *