Вдивляючись у дивацтва буденності…

Якщо брати до уваги тільки  свій настрій, власний погляд, тільки те, що подобається тобі, то чи не буде це одноманітно і надокучливо іншим? Напевно, коли в роботах художника є підтекст, і коли ви його шукаєте і розмірковуєте над ним, то це вже доволі цікаво. Настінні роботи Олени Афанасьєвої  дуже інтер’єрні,  в чорно-білій графіці – буденний затишок,  а  чисті кольори і м’які контури композицій на батіку,  напевно, відображають риси  характеру молодої пані.

art1
Олена Афанасьєва на виставці «З любов’ю до рідного краю», серпень 2010

Робота «Дивацтва Котів» внесена до експозиції дитячої картинної галереї у Македонії ще у 2001 році, а   2008 року відбулися виставки : «Чернівці у вітражах», «Магія рослин», у 2009-го  – «Сад моєї душі», «Я в цей світ прийшов», «Прелюдія» ( Румунія).  Олена згадує також про несподіване запрошення  2009-го на виставку, що проводилась в Арт-галереї “Ренессанс”  у Хмельницькому, де були відібрані п’ять  її робіт.

"Надії", батік.
"Надії", батік.

Олена Афанасьєва – молода й талановита художниця, пише в різній техніці: графіка, олійний живопис, батік, але найбільше займається художнім розписом. Графіки вона вчилась у Володимира Денисова, викладача Чернівецької ДХШ ім. М. Івасюка.

"Світ квітів" , графіка
"Світ квітів" , графіка

Ще у школі, 2001-го Олена ілюструвала книгу віршів Віталіни Процюк «Весняні мережева». В мене зберігається ця тоненька книжка  віршів із відповідним щирим і відкритим поглядом дівчинки з ілюстрації Олени на першій сторінці, букетами  та квітами на деревах, які гармонійно поєднались у книзі віршованими рядками: «На кожну травинку – блискучу краплинку, а кожній ялиці – по жмені водиці». У тому ж році її графічні роботи «Самотність» та «Спалах» увійшли до часопису міжнародного телекомунікаційного проекту «Літо тисячоліття, що минуло». Після 9 класу Олена поступила у Вижницький коледж прикладного мистецтва ім. В.Ю. Шкрібляка.

" Від покоління до покоління", графіка на тканині
" Від покоління до покоління", графіка на тканині

“Доля надала мені можливість вибору: або займатись медициною, або мистецтвом. Довго зважуючи всі «за» і «проти», я вибрала останнє.”

Успіхи мистецької школи у м. Вижниці зумовлені, в першу чергу, зусиллям талановитих педагогів та їх професійною майстерністю. Із вдячністю Олена згадує всіх своїх викладачів, а особливо з живопису, Галину Запорожець.

А мені пригадується моя поїздка у Вижницю:  мала трохи вільного часу і вирішила провідати Олену Афанасьєву. Потрапила в період сесії. Студенти гомоніли у дворі, хвилювалися, а Олена саме цього часу захищала курсовий проект.

Її завдання було і дуже відповідальним, і водночас давало можливість створити щось особисте. Треба було розписати стіни другого поверху коридору корпусу коледжа. Олена трохи відійшла від традиційного розпису і розписала стіни об’ємним  сучасним декоративним розписом «Півонії», поєднавши свою композицію з традиційними орнаментами. На захисті проекту вона отримала деякі зауваження з цього приводу, але вже наступні вихованці коледжу виконують аналогічні роботи розписом «за мотивами Олени Афанасьєвої».

Навчання у коледжі, як пригадує Олена, було цікавим, нелегким. Щоби опрацювати всі техніки, треба було постійно багато і наполегливо працювати. Ще пригадує, що перший рік жила у гуртожитку, де взимку було трохи холодно, тож на другий рік винаймала квартиру. Після закінчення Вижницького коледжу 2006 року Олена продовжила навчання у ЧНУ ім. Ю. Федьковича на факультеті «Художній розпис».

"Чернівці - 600", акварель, графіка
"Чернівці - 600", акварель, графіка

“Якось у бібліотеці я побачила біографічну книгу Петра Левченко, яка дала мені підказку на подальший напрямок роботи.. Картини цього майстра мене вразили, особливо його здатність бачити красу у звичайних, буденних речах. Його пейзажі мають свої дивовижну гармонію.

А другим своїм кумиром я вважаю Сальвадора Далі. Ця людина крокувала наперекір існуючих традицій і створила власний неповторимий стиль, який не був підігнаний під жодні канони. Далі міг бути оригінальним і незабутнім художником, режисером і людиною з тонким почуттям гумору. Як особистість, він для мене людина – взірець.”

Фрагмент декоративного розпису
Фрагмент декоративного розпису

Від 2008 року Олена Афанасьєва є  учасницею Арт-студії «Музеум», яку заснувала О. Михайленко, член Національної спілки художників України.

А у серпні 2010 року на художню виставку професійних художників Буковини «З любов’ю до рідного краю»,  художня рада відібрала дві роботи Олени Афанасьєвої.

"Мозаїка природи Буковини", графіка
"Мозаїка природи Буковини", графіка

“Люблю роботи в ніжних тонах, а також роботи, що основані на контрасті.
Сподіваюсь, що моє життя і надалі буде присвячене творчості і настінному розпису.
А про мою техніку і рівень розкажуть самі роботи.”

Сьогодні зранку ніяк не могла додзвонитись до Олени. Виявляється, майже завжди зранку вона на ранішній пробіжці на стадіоні. І з нашої  телефонної розмови взнала, що наприкінці листопада вона планує взяти участь у новій художній виставці.

Успіхів Тобі,  Олено!

Тетяна СПОРИНІНА

Переглянути фото з нової виставки «Людина в природі, природа в людині» можна за посиланням:
“Нова виставка від Арт-Студії “Музеум” .

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

11 коментарів “Вдивляючись у дивацтва буденності…”