«Під липами» знову лунатимуть «Шипинські передзвони»

10 жовтня у селі Шипинці, що на Кіцманщині, пройде масштабний фест народної інструментальної музики, присвячений 90-літтю видатного музиканта, скрипаля-віртуоза, композитора, збирача й аранжувальника народних мелодій, вихідця з цієї благодатної землі Іллі Міського.

Перший фестиваль з дзвінкою назвою «Шипинські передзвони», що відбувся тут кілька років тому, був несподівано різноплановим – аж до презентації кінофільму, знятого за сценарієм і за участі шипинчан! – і навіть сягнув міжнародного рівня, маючи серед учасників гостей з Польщі. Тож приємно спланувати свій візит до цього куточку Буковини з мальовничими ландшафтами і талановитими мешканцями, коли тут знову фестини.

З самого ранку в Шипинцях відкриваються експозиції майстрів народної творчості, де можна знайти автентичні вироби ручної роботи, аналогів яких немає у всьомі світі. А для поціновувачів якісної етнічної музики «Шипинські передзвони» – подарунок долі, адже це один з небагатьох українських фестивалів, де можна «наживо» послухати професійні та аматорські музичні колективи, які презентують не лише суто буковинські етно-співи, але й загальновідомі українські народні пісні.

Аби поєднати корисне з приємним, організатори фестивалю підготували для всіх учасників та гостей культурно-розважальну програму, яка містить багато цікавих імпрез та сюрпризів.

Як повідомив «Версіям» директор Шипинецького Будинку культури, заслужений працівник культури України Василь Мошук, гостей свята тішитимуть: оркестр Заслуженого академічного Буковинського ансамблю пісні і танцю Чернівецької обласної філармонії під керівництвом заслуженого артиста України Олександра Жукова, Оркестр народної музики «Буковина» (керівник Є.Тарнавський), ансамбль «Глиниця» легендарного Юрія Блищука, музиканти з організації «Хесед-Шушана». Молодіжного запалу дійству додасть участь Мамаївської дитячої музичної школи, а підтвердить зв’язок поколінь шипинський інструментальний ансамбль «Струни серця», де художніми керівниками – педагоги Марія Грекул і Юрій Орлецький.

Знову не обійдеться без кіно: на цей раз у Шипинцях покажуть фільм про знаменитого односельця Міського, який працював свого часу з Дмитром Гнатюком, Семеном Шкурганом, Ярославом Солтисом.

Все це очікує на гостей свята в неділю, а ще з суботи в готелі «Під липами» розмістяться учні Іллі Міського з Києва. У день фесту вони виконають твори свого Вчителя – відомого автора рапсодій, концертних п’єс, а також аранжувальника народної музики, коломийок.

Аби не заплутатись у часі і не пропустити жодне з дійств, пропонуємо вам святкову фестивальну програму:

9.00 – 11.30 – Заїзд та реєстрація учасників фестивалю.
11.30 – 12.00 – Відкриття виставок майстрів народної творчості.
12.00 – 12.30 – Урочисте відкриття фестивалю.
12.30 – 15.00 – Виступ колективів народної музики.
15.00 – 19.00 – Культурно-розважальна програма для учасників та гостей фестивалю.

Спонсорують «Шипинські передзвони» Кіцманська районна влада (державна адміністрація і рада), районний відділ культури, Шипинецька сільська рада і меценат Володимир Захарчук з його готельно-ресторанним комплексом «Під липами».

…А за межами гамірного свята не забудьте прийти на Театральну площу Чернівців і тихенько пом’янути Музиканта Іллю Міського над його палаючою зорею на нашій маленькій Алеї зірок.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “«Під липами» знову лунатимуть «Шипинські передзвони»”