Оптиміст Йосип Бург – людина-легенда

Вірить, що незабаром Україна стане європейською державою

Своє 97-річчя наш відомий земляк зустрів з ентузіазмом. Бо, незважаючи на поважний вік та хвороби, залишається великим життєлюбом. І доки 14 його книг, видані різними мовами, мандрують світом, сам патріарх єврейської літератури аналізує сьогодення і продовжує розповідати науковцям і журналістам маловідомі деталі подій, що характеризують пережиті ним епохи. Його життя – справжній підручник історії.

Йосип Кунович народився 1912 року, мешкав у кількох державах світу і пережив кілька режимів. У Чернівцях пам’ятає часи (цю пікантну деталь, як правило, полюбляють наводити історики та журналісти), коли вулицею Панською, нині – ім. Кобилянської, представниці пролетарської еліти прогулювалися в мереживних пенюарах, прийнявши нижню білизну європейок за святкове вбрання.

Він також пам’ятає часи цісаря Франца Йосифа і добре знає його внука, який нещодавно відвідав Чернівці. Адже Австрія до 1938-го року була Бургу домівкою, поки туди не увірвались фашисти.
Першу свою, надруковану у Бухаресті, книгу письменник продавав сам, мандруючи з валізами. Нині твори Йосипа Бурга перекладені багатьма мовами, а журналісти з Європи приїжджають до відомого чернівчанина, щоби записати інтерв’ю.

Його вклад у розвиток культури і взаєморозуміння між народами оцінили не лише місцеві владники, а й лідери одразу кількох європейських держав.

Йосип Бург з посмішкою каже: – Я нагороджений золотою зіркою австрійським президентом. Золотою зіркою за заслуги – німецьким президентом. А наші про це як почули, то і кажуть: як же це?! Він же українець! І мені ще один орден вручили.То я вже маю нагороди від 3-х президентів 3-х країн.
Три роки тому вийшла 14-та книга Бурга «Дружба». Сьогодні він уже не в змозі писати власноруч, однак, продовжує розповідати…

Йосипа Бурга вважають в Європі посланцем України, а в Україні – представником Європи.

Прощаючись, Йосип Бург сказав:

– Мені залишилось 3 роки до сотні. Я згодом покину цей світ, але знаю, що невдовзі в Україні все зміниться. Прийде інше покоління. Україна стане справжньою європейською країною. Я в цьому впевнений.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *