Культ_події: Куди варто було сходити

Минулий тиждень видався досить насиченим для культурного життя Чернівців. Щось пропустили, про щось забули? Кудись не встигли? Пропонуємо разом з нами надолужити це та згадати найяскравіші заходи.

 

«Селфі» з «Колосом»

DSC_0041

19 березня до «Канапи» завітали гості з Луцька. Соліст гурту «Фіолет» Сергій Мартинюк – Колос у рамках свого всеукраїнського туру презентував у Чернівцях новий альбом «Як я живу». Разом з ним приїхав і Микола (більше відомий як Колік) Тимощук – гітарист того ж «Фіолету».

Півторагодинна концертна програма була цілком акустичною, єдиний музичний інструмент – гітара в руках Коліка. Атмосфера тепла, можна сказати «домашня». Наприкінці Сергій запросив усіх присутніх відвідати Луцьк, пообіцявши, що кожний, хто йому напередодні напише, матиме змогу побачити Сергія в ролі свого екскурсовода. Було і спільне «селфі» виконавців із гостями заходу, що стало певною традицією туру. А ще – фото та автограф- сесія.

 

Опера Моцарта на кіноекрані

a33a931df2604865173d2527ea600206_austrian_cinema_poster

Стартувавши 19 березня в Києві, вже 20-й фестиваль «Тиждень австрійського кіно» прибув і до Чернівців. Упродовж п’яти днів усі охочі могли завітати в «Literatur cafe» та переглянути за філіжанкою кави найяскравіші фільми Австрії останніх років.

Серед них – комедія «Безтямне кохання», трилер «На добраніч, мамо», драма «Тріщини в бетоні» та сучасна постановка опери Моцарта «Так чинять усі жінки», з якої і розпочався кінофест у нашому місті. «На десерт» залишили стохвилинну добірку короткометражок з усього світу – з найкращими анімаційними стрічками, відео-арт, документальними та ігровими фільмами – представлену на австрійському фестивалі «Ars Electronica 2014».

Усі стрічки звучали мовою оригіналу, з українськими субтитрами. А хто хотів стати гостем цієї події, але не встиг, не все ще втрачено. Купуйте білети до Харкова та Одеси. На початку квітня відбудеться відкриття Тижня австрійського кіно і там.

 

Маріанна Гончарова прибула особливим рейсом

DSC_0299

Маріанна Гончарова – широко відома на просторі країн СНГ письменниця, лауреат кількох літературних премій, авторка двадцяти двох книг. У вівторок, 24 березня Чернівецька обласна бібліотека ім. М. Івасюка презентувала її нову програму «Чудеса особливим рейсом».

Програма складається як зі старих оповідань («Кава по-віденські», «Зельман, капці!»), так і нещодавніх («Як розбиваються мрії», «Про виховання», «Черга в до Червоної книги»). Письменниця каже, що героїв своїх творінь вона не вигадує – переважна більшість списана з реальних персонажів. «Герої «біжать» на мене самі», – зізнається Маріанна.

За словами письменниці, ця зустріч – своєрідний експеримент, репетиція перед благодійним концертом, що відбудеться в Українському домі у Києві 22 квітня. Та й у Чернівцях не обійшлося без благодійності. Всі кошти, виручені від продажу книг Маріанни Гончарової до і після презентації, перерахують на допомогу пораненим в АТО.

Аліна ВАВРИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *