Класичний реп: цінності та культура

Факти:

Гурт «Пісочні люди» існує вже 12 років. Його створили 1998 року в Ростові-на-Дону. Перша записана пісня – «Сказка о Песочных Часах» – стала хітом. У березні 2000-ого року тодішні учасники гурту – Псих і Джинн потрапили до в’язниці за хуліганство. Однак навіть у неволі вони писали тексти майбутніх пісень. У вересні 2002 року «Песочные» звільнилися з місць ув’язнення.

Нині до складу гурту входить двоє виконавців – Псих і Жара. Після випуску дебютного альбому «Сухое Горючее» у травні 2009-го хлопці стали мегапопулярними не лише в рідному Ростові, а й на теренах цілого СНД. Кількість прослуховувань їхніх треків у Інтернеті побила всі рекорди! Є в альбомі «Песочных людей» й спільний трек з Fredro Starr – учасником легендарної групи «ONYX».

До речі, Псих, окрім музики, ставить п’єси і проводить творчі вечори на сцені сучасного театру.

Враження:

Прізвиська «Псих» та «Жара» надто схожі на імена якихось мультяшних персонажів. Утім, зовні ця парочка виглядає не менш колоритно, ніж називаться: Жара – стильний мачо, на якого, певне, припадає найбільша частка «любові» фанаток репу. Псих – схожий на растомана хлопець, якому більше личило б переспівувати хіти Боба Марлі, ніж читати реп.

Хлопці зізналися, що їхали до Чернівці із осторогою, бо не думали, що у прикордонному українському містечку їм буде затишно. Але місто, на що й варто було очікувати,  вразило музикантів.

Та, на жаль, довелося почервоніти за Чернівці, коли під час конференції перед Психом (от вже ці сценічні імена!) пробіг тарган.

Про музику

… репери говорили багато й охоче. Казали, що хочуть повернути в реп «старі цінності» і «минулу культуру». І що вони мали на увазі? Традиції чорношкірих кварталів чи, може, лайливі словесні поєдинки?

Що ж, доки в очах читачів я не постала в образі «нафталінового скептика», послухаю «Пісочних людей». Не всерйоз звичайно, а щоби потішитися з «поетичності» та «естетики» пісень…

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *