Історія пісні Володимира Івасюка: «Елегія для Галі» чекала 30 років

«Елегія для Галі» пролежала у Львівському архіві 30 років. Її знайшли там Галина та Оксана Івасюк. А нове життя дав дует «Скриня», чиїм творчим стартом стала перша «Червона рута».

– Ми все життя мріяли мати в репертуарі пісню Володимира Івасюка. Але не було можливості. Адже всі пісні поета виконувалися талановитими метрами естради – згадує солістка дуету, Марічка ЛОБУРАК. – А переспівувати їх після Софії Ротару чи Назарія Яремчука ми вважали некоректним.

Якось 2000 року до нас подзвонила тодішня директорка музею В.Івасюка Параска Нечаєва. Виявилося, що сестри Володі, Галя та Оксана, переглядаючи архів у Львові, знайшли там пісню для дуету. Паша запропонувала заспівати її нам. До музею ми не йшли, а летіли! Узгодивши все з сестрами Івасюк, почали працювати.

Пісня написана 1971 року, тогочасна. Партитура не схожа на сьогоднішню музику. Тож нам треба було її «осучаснити», не змінивши при цьому мелодію. Допомогти зголосився наш аранжувальник, Євген Бєляєв, друг Володимира Івасюка. Відтоді у пісні друге життя. І вона – найулюбленіша в нашому репертуарі! Виконували її на сольному концерті в Івано-Франківську минулими вихідними.

Чутки та припущення

Можливо, що «Елегія для Галі» присвячена дівчині, яку Володя колись дуже любив. Мабуть, виливши свій біль у пісні, він її закинув, щоби не ятрити рану. Можливо, тому родина Івасюка мало знала про цю пісню. Ще одна версія – пісня присвячена сестрі…

Торік дует «Скриня» відсвяткував своє 20-річчя. Хотілося б почути «Елегію для Галі» у виконанні «Скрині» і на цьогорічному фестивалі «Червона рута». Адже мелодійна весела пісня з ніжними словами не залишить байдужим жодне серце!

Любов ПЛАХІНА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *