Горбово: Танцюють усі!

Село Горбово на Герцаївщині останніми роками стало відомим мало не для кожного мешканця обласного центру – а все через доступний гірсько-лижний комплекс, участь у зимовому «Маланка-фест» і літньому Параді національного одягу нацменшин області. Хоча насправді Горбово належить до найдавніших поселень на території Буковини: на околиці села знайдене городище-святилище ХІ століття.

Сучасне села не менш цікаве – хоча б тим, що мешканців тут на третину більше, ніж у райцентрі, тим, що вдалося зберегти в робочому стані найбільшу в області тваринницьку ферму…

Та ми зануримося зараз у мистецьке сьогодення Горбового. Приїжджим охоче покажуть величезні скульптури, створені для «Маланка-фест, із якими маланкарі села неодноразово посідали призові місця на цьому фольклорному фестивалі. Єдиний в Україні румуномовний театр «Мерцішор» працює саме в цьому селі. А ще тут є оркестр народних інструментів – його музиканти беруть помітну участь у Святі вуличної музики в обласному центрі. Та найбільш вражає цифра 6: саме стільки в Горбовому танцювальних ансамблів.

І, може, найбільш помітний з них – «Алунелул», колектив, який уже 7 поколінь об’єднує в танці дітей, юнаків та юнок від 12 до 23 років, різних інтересів і професій. Назва походить від румунського Alunel – горішок. Саме цього року «горішки» відзначили 40-річний ювілей. На святкову сцену вийшло понад 100 учасників різних років. Серед «міцних горішків» – майбутній лікар, музикант, учитель, програміст… Хтось працює в перукарні, хтось займається ремонтами…

Юнаки та дівчата із задоволенням виступають, де тільки їх запрошують, і будь-якої пори, – хоча в національних одностроях улітку важко й жарко. Хлопці жартують, що їм до вподоби займатися танцями, бо в ансамблі багато гарних дівчат.

Але енергетичне ядро колективу – заслужений працівник культури України Ауріка Буздуга,  яка всі 40 років керує ансамблем «Алунелул». Мешканці села та учасники впевнені, що саме її ентузіазм і кропітка праця зробили з пересічних сільчан професійних танцюристів.

Сама пані Ауріка стверджує, що кращої роботи не хотіла б, хоч іноді і справді було і важко, й клопітно. Але й вона – «міцний горішок», тож поки не збирається полишати улюблену справу, хоча вже підготувала собі гідну зміну – сина Дмитра, із яким керує тепер ансамблем разом. Будучи впевненою, що успіх ансамблю належить його учасникам. А надто дітям, що танцюють нарівні з дорослими: «Ці діти – наше майбутнє. Я можу лише підтримувати й навчати. І зробити усе, аби їхню важку працю оцінили якомога більше людей».

Ансамбль «Алунелул» гідно презентує Горбово на фольклорних подіях в обласному центрі, а також і далеко за межами Буковини. Його танцюристів бачили у Хмельницькому та Києві, у кількох містах Румунії – Бухарешті, Сучаві. У Фелтіченах Сучавського повіту виступали на фестивалі імені Штефана Великого. А у Новодністровську гарно виступили на «Дністер-Фест 2017».

Перемогами в конкурсах «горішки» пишаються, адже даються вони великою працею.  Найбільш значна на сьогодні  – перемога у ІІ регіональному турі V Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії ім. Павла Вірського. Фінальний тур відбудеться вже нинішньої осені у Києві. Переміг «Алунелул» і у ІІІ-му Міжнародному фестивалі-конкурсі народного танцю «Lastivka Dance Fest».

А візитівка танцюристів ансамблю – радісні посмішки протягом цілого виступу.

Кармелла КУЧУРЯНУ, «Версії», Фото – з архіву ансамблю «Алунелул»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *