Фотофакт: На меморіальній дошці Августи Кохановської у Чернівцях є аж 2 помилки!

 

Цьогоріч виповнюється 90 років від дня смерті відомої буковинської художниці Августи Кохановської (1868-1927).

 Із творчим доробком мисткині знайомлять експозиції чернівецьких музеїв – художнього та краєзнавчого, а також  літературно-меморіального музею Ольги Кобилянської.

Останніми роками науковці – дослідники творчості Кохановської виявили нові  факти про її життя та творчість. Українські читачі знайомі з численними публікаціями вітчизняних музейників та архівних працівників про особливості мистецьких творів мисткині та її життєвий шлях (О. Олійник, В. Вознюк, Н. Панчук, О. Гужва, Т. Дугаєва). Вийшли друком і праці польських істориків – професорів Мацея Кротофіля й Тадеуша Трайдоса.

На сьогодні встановлено, що художниця народилася 1868 року. Від 1885 року вона жила у  Чернівцях на вулиці Шевченка до часу свого від’їзду до Польщі, куди вона вирушила  близько 1922 року (точна дата невідома). Вважається, що останні п’ять років свого життя А. Кохановська жила в м. Торунь, де померла1927 року.

Одак напис на  меморіальній дошці на будинку по вул. Шевченка, 41 в Чернівцях, де вона жила виглядає так: «У цьому будинку в 1885-1927 р.р. жила українська художниця Августа Кохановська (1863-1927)».

На жаль, у тексті на цій пам’ятній дошці 2 помилки: неправильна дата народження мисткині та останній рік її перебування в Чернівцях.

Час виправити цей напис та привести фасад будинку відомої художниці до належного стану, аби гідно шанувати пам’ять про Августу Кохановську.

Газета «Версії»уже  звертала увагу читачів на занедбаний стан будинку (2017 рік, №25).

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець, член Національної Спілки художників України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *