«Букову віть» чекають у Парижі

Оргкомітет та гості фестивалю: зліва направо Чавдар ЛУКАНОВ, Алла САФРОНОВА, Петро БРИЖАК, Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ, Іван ПІЛАТ і Валерій УНГУРЯНУ
Оргкомітет та гості фестивалю: зліва направо Чавдар ЛУКАНОВ, Алла САФРОНОВА, Петро БРИЖАК, Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ, Іван ПІЛАТ і Валерій УНГУРЯНУ
Юні гуцули з Івано-Франківщини
Юні гуцули з Івано-Франківщини
Колектив «Ільхам» з Бахчисараю
Колектив «Ільхам» з Бахчисараю

Культура розкаже про націю більше, ніж політика

На Буковині гала-концертом у музеї архітектури і побуту завершився другий за рахунком і перший у статусі міжнародного фестиваль національних культур «Букова віть». Це один з трьох європейських національних фестів, які цьогоріч не були відмінені. Решту 27 запланованих фестивалів європейський глядач не побачить через кризу.

Довідка:

За правилами EFKO, фестиваль вважається міжнародним, коли цей статус затверджують місцеві органи влади і коли в ньому беруть участь не менше 5 іноземних держав. У «Буковій віті» брали участь колективи з 6 областей України, Болгарії, Румунії, Польщі, Німеччини, Молдови. Загалом на Буковину приїхало 250 офіційних гостей і понад 2 тисячі учасників дійства.

«Україна жива… і дуже гарна»

– Ми познайомилися з гостинним краєм і добрими привітними людьми, – розповідає керівник болгарської делегації Чавдар ЛУКАНОВ. – Наш колектив легко здружився з усіма, навіть з німцями, незважаючи на мовний бар’єр і погану погоду. Сам бачив, як німецькі дівчата ходили обійнявшись із нашими хлопцями!

У вас дуже вдячний глядач і дуже гарний парк (музей архітектури і побуту – ред). У нас в Болгарії теж є подібні комплекси і там завжди проводяться концерти. Найбільше нам сподобалося театралізоване буковинське весілля: нас та-а-к частували! Ще були дуже яскраві й самобутні костюми – і сучасні, і старовинні. Ми навіть зафільмували все і будемо показувати по ТБ, щоби болгари знали, як тут гарно. Адже культура розповідає про народ більше, ніж політика.

– Наш колектив брав участь більше ніж у двох десятках фестивалів, – ділиться враженнями Алла САФРОНОВА, керівник делегації з Дніпропетровщини, – тож їхали аби їхати. Але, коли побачили умови, увагу до гостей, рівень учасників і, головне, ставлення публіки, різко змінили свою думку. Чудова організація, жодних збоїв. А Чернівці – цілком європейське місто. Взагалі ми побачили Буковину зовсім з іншої сторони, ніж про це говорять у нас на Дніпропетровщині. Ми навіть усвідомили те, що представляємо не просто свій колектив, але й Україну, Наддніпрянщину, що ми – нація, а не представники області.

Найбільше мені сподобалися майстер-класи. Навіть відвідала урок вишивки. Замалювала костюми. Мої дівчата були вражені сорочками з бісером. Запитували, скільки важить така блузочка і довго запам’ятовували назву спідниці – «горбатка»! Додому їдемо з думкою, що Україна – жива і дуже гарна!

– Ми на цьому фестивалі вже вдруге, і цього разу нам сподобалося більше, – порівнюють школярки Тетяна та Ельміра, учасниці хореографічного колективу «Ільхам» із кримського Бахчисарая. – Стало більше учасників, більше жанрів, більше концертів і не лише в Чернівцях, але й в інших містечках (Сторожинці, Новоселиці та Вижниці – ред.). Дуже сподобалося у горах. У нас теж є гори, ще й море, але Карпати – зовсім інші. Минулого разу ми стали лауреатами за танець з вогнем, а нині – за номер «Вітрила». Коли запросять ще, обов’язково приїдемо!

Зустрічайте Непал і Того

Поки учасники обмінювалися враженнями, на сцені та в етномістечках вирували пісні, танці, обрядові дійства. Пропливли кримські «Вітрила», прогасала весела полька, промарширували козаки, з німецькою розважливістю заграли флейти та гобої і, нарешті, публіку «підняло» від шаленої енергетики румунського жоку: танцювали всі! Тим часом організатори вже будували плани на майбутнє:

– «Букова віть» – фестиваль європейського гатунку, тож і рівень сервісу має бути відповідним, – переконаний заступник голови оргкомітету фестивалю Іван ПІЛАТ. – Працюватимемо над покращенням транспортного забезпечення, питаннями безпеки, розширюватимемо географію виступів. Наступний фестиваль орієнтовно проводитемо навесні: влітку люди їдуть у відпустки, восени у місті багато інших культурних заходів.

– Звичайно, не все було зроблено ідеально, – резюмує голова обласної ради і за сумісництвом голова оргкомітету Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ, – але ми бачимо недоліки і вже починаємо працювати над їхнім усуненням. Потрібно більше реклами і спонсорів, аби через кілька років фестиваль став самоокупним (цьогоріч дійство обійшлося у 400 тис. грн – ред.). Залучатимемо до співпраці турфірми, готелі, адже популяризація фестивалю має збільшити потік туристів. Ми працюємо за принципом «Усе для глядача», тож хотілось би більшої підтримки й від самих буковинців.

– Музей архітектури і побуту – дуже вдале місце для фестивалю, – додає Петро БРИЖАК, начальник управління культури й туризму Чернівецької області. – Вже незабаром тут з’явиться стаціонарна сцена з дахом. Музей сьогодні просто «ожив». Коли тут з’явилися люди, відчулося й дихання предків.

Особливо хочеться відзначити буковинські колективи. Лише напередодні фестивалю вони повернулися з творчого звіту в Києві, який дістав найвищої оцінки. Цього тижня 250 учасників їде на «Буковинські зустрічі» до Польщі, потім на колективи з «Букової віті» чекають у Парижі. Втім, за кордоном ми зможемо показуватися якнайкраще лише тоді, коли наведемо лад удома.

– Уже надходять заявки на наступний рік, – підсумовує Іван Пілат. – Отримали ролики із записами виступів ансамблів з Греції та Іспанії, а також… із екзотичного королівства Непал і центрально-африканської держави Того!

– Знаєте, що найцінніше у фестивалі? – завершує Іван Шилепницький. – Коли постійно дивишся лише на своє, здається: ну що тут цікавого? А коли бачиш багато культур поспіль, у порівнянні, розумієш, наскільки кожна з них самобутня і неповторна. Це як кольори: кожний має свій шарм не сам по собі, а лише в палітрі…

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії», фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *