Боротися – Вижити – Перемогти – Жити: Таким бачить сенс боротьбі українців письменник Андрій КОКОТЮХА

 

У Чернівцях відбулася одна з подій промотору нового повнометражного художнього фільму «ЧЕРВОНИЙ».  Літературна основа  – роман із такою ж назвою і сценарій самої картини написані відомим українським письменником, неодноразовим лауреатом «Коронації слова», автором понад шести десятків художніх творів Андрієм Кокотюхою. Кожне з означень до фільму можна писати з великої літери. Нового – зрозуміло: Всеукраїнська прем’єра його відбудеться цьогорічного Дня Незалежності, 24  серпня. І нового в переносному значенні: може, уперше героїчна боротьба українців мала важливість і справжність не тільки в історичному сенсі, як приклад для майбутніх поколінь. Повнометражний – так, картина триває практично 2 години. Але цього часу не відчуваєш, бо від першого кадру бере глядача за душу і не відпускає, допоки в залі не ввімкнеться світло. Художнього – бо це і справді мистецький твір. Від сценарію, задуму, через режисерське бачення і вирішення Зази Буадзе, через повороти камери й побудову кадру Олександра Земляного, через акторську гру, діалоги й масовку… Забуваєш про себе, про те, що ти дивишся картину – бо живеш там, у табірному просторі, у бараках і в шахті… Читачі та глядачі України, особливо старшого та середнього покоління, можна сказати, випробувані табірною темою. Сюжет фільму «Червоний» досить локальний, практично одна історія з багатопланового ГУЛАГівського літопису. Але історія героїчна, в якомусь сенсі навіть переможна. Залишається відчуття, що «ЧЕРВОНИЙ» створений, щоби добряче потрусити нас за плечі й поставити мізки на місце. А ще – дати надію. На те, що ми не лише є, але й будемо.

У Чернівцях творці фільму із глядачем 10 серпня зустрічалися двічі: у Целанівському центрі так би мовити, в літературному плані – автор роману й сценарію Андрій Кокотюха і виконавець головної ролі Микола Береза. Наскільки вдалий вибір на головну роль, можна судити з оформлення нових видань: видавці безпомилково поставили в оформлення обкладинки обличчя Данила Червоного у виконанні Миколи Берези.  

І вже чиста кіношна зустріч – перед показом картини у чернівецькому кінотеатрі «Ефект». Тут глядачі до сеансу і після нього у неформальній обстановці спілкувалися із тими же Андрієм Кокотюхою й Миколою Березою, а ще з режисером-постановником Зазою Буадзе і оператором-постановником Олександром Земляним. Неможливо промовчати про абсолютну відсутність у цих людях якоїсь зірковості. Вони абсолютно доступні для спілкування, уважно вислуховують глядача. Заза Буадзе неодноразово підкреслює в цьому спілкуванні, що вони створювали цей фільм для нас. А ще не покидало відчуття що й нас… спостерігають і вивчають. У творця ж немає нічого випадкового й зайвого.

Важливо зауважити: в сюжеті є головний герой, є персонажі різного плану – понад 8 сотень, але немає… другорядної гри. І при всьому, так би мовити, густому подієвому замісі картина чітко структурована сюжетом, кількома лініями протистоянь персонажів, логікою боротьби, ненависті і …любові. За задумом творців фільму, головний герой не загинув. Семеро тих, що залишилися живими у вогні табірного бунту, йдуть за обрій…

Як наполягає автор сценарію Андрій Кокотюха: «Смерть українця для мене – не фінал… Я хочу бачити українців переможцями».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *