Анонсований «Штольпершвеллє» у Чернівцях скасували через примхи митниці

Церемонію закладання пам’ятного знаку жертвам нацизму «Штольпершвеллє» у Чернівцях скасували. Про це на офіційній сторінці у Фейсбук повідомив Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини.

 

«Сьогодні, коли уже майже все було готово до анонсованої напередодні церемонії закладання пам’ятного знаку «Штольпершвеллє» біля майбутнього кіно-мистецького центру імені Івана Миколайчука на вулиці Головній, 140, до нас надійшла неприємна звістка від Київської митниці ДФС України.

Через збої в комп’ютерних системах, спричинені останніми кібератаками, виготовлений у Німеччині пам’ятний знак не був вчасно розмитнений, а тому його відправлення у Чернівці вікладається на невизначений термін. Відповідним чином, за цих умов очікувана багатьма подія за участю німецького митця Ґунтера Демніґа, керівництва міста, численних спеціально запрошений гостей, яка була запланована на 2 липня, на превеликий жаль відміняється.

Наш музей спільно з Чернівецькою міською радою провів велику підготовчу роботу, а тому нам надзвичайно прикро, що державна бюрократія в черговий раз виявилася сильнішою за добру волю багатьох людей».

Урочиста церемонія закладання пам’ятного знаку у формі «штольпершвеллє» (у перекладі з німецької мови – «поріг спотикання» або «поріг пам’яті») мала відбутися 2 липня перед входом до майбутнього кіно-мистецького центру імені Івана Миколайчука.

Довідка:

«Штольпершвеллє» – пам’ятний знак, виготовлений у Німеччині в формі довгастої пластини з латуні з вигравіюваним написом. Таким чином, Чернівці стануть 1101-м місцем у всій Європі і другим містом в Україні (після Переяслав-Хмельницького), де вже існують подібні знаки.

Вибір часу і місця також не випадковий. Адже приблизно на тому місці, де за радянських часів був кінотеатр «Дружба» (потім імені Івана Миколайчука), до ІІ Світової війни був стадіон популярного єврейського спортивного товариства «Маккабі». Оскільки поруч була залізнична станція Градина Публіка (нині – Чернівці-Південна), румунська військова влада використовувала стадіон як збірний пункт, з якого після переклички і контролю багажу чернівецьких євреїв поїздами відправляли на схід до переправи через Дністер. Депортації тривали щосуботи протягом червня 1942 року. В ході однієї з останніх акцій, а саме 28 червня, на цьому збірному пункту виявилися молоді чернівецькі поети Зельма Меербаум-Айзінгер і Іммануель Вайссглас з сім’ями, батьки Пауля Целана, а також Петера Деманта.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *